11. smotra maslinovih ulja Općine Barban

Ove subote, 23.11., svi putevi vode u Barban na 11. Smotru maslinovih ulja Općine Barban.

Program ovogodišnje Smotre održat će se u dvorani OŠ Jure Filipovića Barban s početkom u 17 sati nastupom KUD-a Barban. Raznolika ponuda najboljih mladih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija oduševit će svakog posjetitelja. Osim uživanja u vrhunskim maslinovim uljima, održat će se stručno predavanje za mlade i stare maslinare Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i najboljeg poznavatelja istarskih maslinara i ulja, s početkom u 18 sati.

Na smotru se pozivaju isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji donose vlastita maslinova ulja za analizu i degustaciju. Prigodno se pozovivaju i izrađivači suvenira, te raznih uporabnih predmeta od maslinovog drva.

Ove godine prijavilo se ukupno 23 maslinara s područja Općine Barban s ukupno 27 vrsta maslinovih ulja. Svaki maslinar koji prvi put kreće u berbu pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno. Odgovor na to pitanje dobit će u subotu kemijskom analizom kojom se određuju kemijski pokazatelji kvalitete ulja, u što se ubraja postotak slobodnih masnih kiselina određenih preko oleinske kiseline, peroksidni broj, zatim spektar po kojem je prisutna analiza u ultraljubičastom području pomoću koje se određuju tri K faktora.

Organizator je Općina Barban zajedno s njezinom turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Istarska županija.

Previous
Next
Previous
Next