Ako nemate sustav za navodnjavanje, pravo je vrijeme da počnete razmišljati o njemu

1. Odredite tip tla

Ne samo zbog odabira sustava navodnjavanja, već i odabira sortimenta, vrlo je važno definirati tip tla, njegovu dubinu, količinu skeleta, vodozračni režim te dostupnost hranjiva.

2. Analizirajte vodu

Analiza vode se vrši u laboratoriju, gdje se, pored količine krutih nečistoća, određuje i njezin kemijski sastav, pH, količina iona kao što su kalcij, natrij, klor, željezo i dr. Veće količine željeza mogu predstavljati ozbiljne probleme uzrokujući blokade, kao i suvišak kalcija, koji vode začepljenju sustava navodnjavanja.

3. Rasporedite redove po dužini

Na mapi je potrebno ucrtati raspored, smjer i razmake sadnje. Uvijek je bolje redove rasporediti po dužini, tj. da budu što dulji.

4. Prednosti i mane rasprskivača

Prednosti su: veliki raspon tlaka i protoka; prilagodba širine prskanja; dizajniran protiv ulaska mravi.

Mane su: potiče rast korova; pojava zanošenja kapljica vjetrom; ometa strojnu berbu; ometa međurednu obradu; izloženost napadima insekata; pokretna postrana cijev može zakloniti rasprskivač; u slučaju blokiranja emitera stablo ne dobiva vodu; ne navodnjava se za vjetrovitog vremena; 70 – 80 posto učinkovitost u potrošnji vode; zahtjevna instalacija s dosta radne snage; zahtijeva preciznost kod bušenja rupa u lateralama; laterale koje se ukopavaju mogu biti oštećene korijenjem.

5. Prednosti i mane kapaljki

Prednosti su: lakša instalacija; izvrsna učinkovitost u potrošnji vode (85 – 95 posto); izvrsno rješenje za podizanje nasada; minimalno zakorovljavanje; mogućnost navodnjavanja u svim vremenskim uvjetima; mobilnost s razvojem stabla; regulacija kapaljki s razvojem stabla; mogućnost ukapanja u tlo; nema oštećenja sustava u berbi; potpuna kontrola potrošnje vode; maksimalan razvoj korijena.

Mane su: navodnjavanje nije u potpunosti vidljivo kod ukopanog sustava; proizvođači koji se prvi put sretnu s ovim sustavom znaju biti nepovjerljivi zbog smanjene količine vode koja je vidljiva u potrošnji po stablu.

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

Previous slide
Next slide