Kalendar radova u studenom

Do kraja studenog poslove vezane za berbu bi trebalo dovršavati.  Svakako, ako ste među onima koji i u ovome mjesecu još uvijek beru masline, valja obratiti posebnu pozornost da se plodovi tijekom berbe ne oštete jer oštećeni plodovi daju ulje lošije kvalitete.

Skladištenje ubranih maslina

Ako prerada maslina nije moguća isti dan kad su masline ubrane, onda ih treba skladištiti u prozračnim skladištima na temperaturi od oko 10°C. Masline se skladište u drvene ili plastične „gajbe“ odnosno sanduke koji se na podu i po stranama rupičasti. Gajbe moraju biti takve kako bi zrak bolje cirkulirao i kako bi lakše otjecala vegetativna voda. Sloj maslina u sanducima ne bi smio biti veći od 15 centimetara, a ako ih se skladišti na više dana, potrebno ih je svaki dan protresti.

Brzo do uljare

Transport maslina od uljare do skladišta mora se obaviti odmah po završetku prerade, a ulje što prije preliti u inoks spremnik.

Pretakanje ulja i flaširanje

Trideset dana nakon prerade potrebno je ulje koje je dotad bilo uskladišteno pretočiti, što podrazumijeva odstranjivanje taloga iz posude te flaširanje ulja. Prerađeno ulje preporučuje se čuvati u inoks posudama ili tamnim staklenim bocama jer se na taj način sprječava njegovo kvarenje i čuva ga se od tri najveća neprijatelja: temperature, zraka i svjetlosti.

Čuvanje mladog ulja

Mlado maslinovo ulje najbolje je čuvati u spremnicima od inoksa koji ulje štite od svjetlosti, zraka, temperature i vanjskih loših mirisa. Djevičansko maslinovo ulje ekstra kakvoće je nakon izlučivanja iz ploda, žućkasto-zelenkaste do zelenkaste boje, gorkog i pikantnog okusa, koje ima voćnu aromu po zdravom plodu masline.

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

Previous slide
Next slide