Besmisleni natječaji

Sinaj Bulimbašić propituje najnovije natječaje koje su raspisali Ministarstvo poljoprivrede i Splitsko-dalmatinska županija te ističe kako nisu namijenjeni otocima i otočanima

Poznato nam je da maslina može puno izdržati bez vode, ali sve ima svoje granice, koje ako se pređu, može poći po zlu. Kada nema vode i kada je žega nesnosna i dugotrajna, maslina prvo počne odbacivati cvjetove, nakon toga plod i na kraju odbaci i list, što je ujedno i kraj njezinog života. Oduvijek slušamo kako je maslina kao i mater i kad je napustiš za duže vrijeme, ona te čeka, a loza je kao i supruga, nakon dužeg čekanja ona te napusti.

Dobra stara vremena

Ali to je bilo u ona dobra stara vremena kada je Bog hodao bos, kada je vrijeme bilo normalno, kada se znalo kada su zima, proljeće, ljeto i jesen. Tada su redovito padale četiri kiše, za Sv. Jurja (23. travnja), Gospu Karmelsku (16. srpnja), Veliku Gospu (15. kolovoza) i Gospu Žalosnu (15. rujna). Kao što znamo, to više nije tako, suše su dugotrajne i vidjet ćemo kako će biti u godinama koje slijede.

Nedavno je pak Ministarstvo poljoprivrede poslalo Nacrt natječaja za provedbu raspoloživih sredstava javne potpore operacije 4.1.1.  u iznosu od 63.5 milijuna kuna za ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu. Svrha ovog natječaja jest podizanje konkurentnosti i otpornosti OPG-ova za učinkovito korištenje prirodnih resursa i očuvanje okoliša. Za najsušnije poljoprivredne površine, a to je jadranska Hrvatska predviđeno je samo 19 milijuna kuna, a za područja koja su i najbogatija vodnim potencijalima 44.5 milijuna kuna. U nacrtu se uopće ne spominju naši „žedni“ otoci i maslinarstvo. Predviđena su i bespovratna sredstva u iznosu od 1.6 milijuna kuna za znanstveno-istraživačke institucije u cilju provedbe navodnjavanja poljoprivrednih kultura za potrebe istraživanja utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju hrane i okoliš. Ni u ovoj mjeri nigdje se ne spominje mogućnost znanstveno-stručnih istraživanja pronalaska vode na otocima.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar br. 79

NARUČI OVDJE!

Previous slide
Next slide