Besmrtna glicinija

Azijska ljepotica glicinija je početkom 19. st. došla kod nas, a danas se uzgaja svugdje po svijetu gdje je klima ugodna i topla.

Kod nas je poznata kao prvi vjesnik proljeća priobalja i otoka, a može izrasti i više od 30 metara u visinu te se još naziva i cvjetni slap.

Glicinija je drvenasta, snažna biljka, vrlo duga vijeka, a uzgaja se kao penjačica, grm ili stablo, te su joj potrebni čvrsti betonski ili metalni potpornji. Penje se u oba smjera, ovisno o sorti, a može pomaknuti prirodno nastalu vegetaciju te ubiti drveće i grmove stežući ih tijekom procesa penjanja i zaklanjajući ih od potrebnog sunčevog svjetla.

Cvjetajući u proljeće i rano ljeto, glicinija simbolično navješćuje novi život stoga se u Japanu i Kini i danas koristi za slavljenje: rozi cvijet za rođenja, bijeli za vjenčanja, plavi za nove poslovne pothvate.

U japanskoj kulturi, glicinija ima posebno mjesto, a korištena je u mnogim umjetničkim oblicima, te uz ljubav simbolizira dugovječnost i besmrtnost, a kimono s ovim cvijetom se smatra vrhuncem formalnosti i tradicije, te se može nositi samo uoči posebnih prilika u kasno proljeće.

Iz knjige Uzgoj mediteranskog cvijeća

Previous slide
Next slide