Bujna, ali osjetljiva buža

Predstavljamo bužu, najrasprostranjeniju istarsku sortu koja ima stablo jako bujnog rasta i guste krošnje

Sorta je na sortnoj listi maslina RH, a nazivaju je još i Buga, Buža vodnjanka, Burgaca, Morgaca, Domaća, Gura. Najrasprostranjenija istarska sorta maslina, koja ima velik broj biotipova, a najviše se uzgaja u maslinicima jugozapadnog dijela Istre oko Peroja i Fažane, kao i u maslinicima Slovenskog primorja. U tijeku su znanstvena istraživanja kojima se nastoji dokazati da ima više vrsta i podvrsta, križanaca i kultivara, koje su jako slične, ali ipak i genetski i morfološki različite. 

Bujno stablo

Stablo je jako bujnog rasta, rustikalnog izgleda, krošnja je gusta, često raste u visinu s jako razvijenim i čvrstim granama. Izbojci su uspravnog rasta, pomalo povijeni. Spada među sorte koje su najosjetljivije na paunovo oko, a jako je osjetljiva i na maslinovu muhu te maslinovog moljca. U regiji uzgoja u nasadima s bujnom krošnjom, podložna je razvoju svih štitastih ušiju i pojavi čađavice.

Povoljni položaji za sadnju su zaštićeni i topli s dubokom zemljom, ali je i u takvim okolnostima sklona alternativnoj rodnosti. List je srednje veličine, uzak i kratak, eliptičan, kopljast, na vrhu oštar, maslinaste boje s dugom peteljkom, dug je oko 6 cm, a širok oko 1,5 cm. Cvjeta krajem svibnja, dok resu razvija od ožujka do početka svibnja, osjetljiva je na nepovoljne vremenske prilike (magla, rosa i jak vjetar). Dobri su joj oprašivači leccino i pendolino, dok ona uspješno oprašuje sorte kao što su moražola, karbonaca i rošinjolu. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 175 dana.

Plod je srednje veličine, jajolik, blago asimetričan, u fazi zriobe ljubičasto-zelene boje, a u potpunoj fazi zrelosti tamne boje. Dug je oko 2,1 cm, širok oko 1,6 cm, težine oko 3 grama, dok je randman ulja u plodu u fazi optimalne zrelosti (berba početkom listopada) oko 13 posto.

Uljna sorta 

Plodovi se beru kada se počnu mijenjati iz zelene u žutu boju. Sorta je namijenjena za proizvodnju ulja, koje je pri optimalnom vremenu berbe odlične kvalitete sa srednje izraženim voćnim svojstvima u kojima prevladava badem, rajčica, radić i banana.

Ulje je ugodne i blago izražene gorčine i umjerene pikantnosti. U kasnijoj fazi berbe ulje je slatkasto, izrazito voćnog okusa, sa slabo izraženom aromom, ali s vrlo dobro izraženom punoćom okusa.Ulje se preporuča za marinade od ribe, pirjanje gljiva i mesa divljači te kao podloga za spremanje morske ribe iz «škrape» i «fanga», a dobro se sljubljuje i s kozjim sirevima. 

Ulomak teksta iz 40. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide