POJAVE U MASLINIKU | Kako se riješiti čađavice u masliniku

Dr.sc. Kristijan Franin pomno je proučio čađavicu i pojasnio tko ili što je uzrokuje te kako možemo spriječiti i liječiti ovu pojavu u masliniku

Pored brojnih „pravih“ nametnika koji nam u manjoj ili većoj mjeri zadaju glavobolje kod uzgoja maslina dodatno se može pojaviti i tamna ljepljiva masa koja vizualno narušava estetiku nasada, ali i uzrokuje ozbiljne probleme u proizvodnji ukoliko izostane pravovremena reakcija. Riječ je naravno o čađavici.

Napad kukaca

Čađavicu uzrokuje saprofitska gljiva premda se u literaturi najčešće govori o kompleksu koji čini nekoliko rodova gljiva tamno obojanih micelija (Capnodium, Cladosporium, Fumago, Peyronellaea). Razvoj ove skupine gljive je u pravilu uvijek vezan uz jači napad nekih vrsta kukaca poput maslininog mediča, maslinine buhe, medećeg cvrčka, ali i nekih drugih štitastih ušiju premda na njezin razvoj utječu i klimatski čimbenici.

Zajedničko svim ovim vrstama jest da se hrane bodenjem i sisanjem biljnih sokova i pri tome u svoj organizam osim bjelančevina unose i veliku količinu šećera. Višak vode i šećera izlučuju u obliku guste, ljepljive slatkaste tekućine koju nazivamo „medna rosa“. 

Medna rosa prekriva površinu biljnih organa i zbog svog sadržaja čini izvrstan supstrat za naseljavanje gljiva čađavica. Dakle što je više medne rose na biljci simptomi čađavice će biti izraženiji. Iako je gljiva najčešće vezana uz štetnike koji izlučuju mednu rosu, u prvom redu maslinovog mediča kod jakog napada ista se može razvijati zahvaljujući povoljnim mikroklimatskim uvjetima (povoljna temperatura, visoka vlažnost zraka, slabija cirkulacija zraka u krošnji i nasadu) i neovisno o prisutstvu štetnika.

S obzirom na način ishrane gljiva nije parazit pa se biološki gledano ipak ne radi o pravoj bolesti, te je stoga često nazivamo „pojava“. Međutim, njezina prisutnost na listovima negativno utječe na proces fotosinteze, sinteze klorofila i disanja što se negativno odražava na rast biljke i konačno utječe na prinos i njegovu kvalitetu. Osim toga i napadnuti plodovi gube na kvaliteti, smanjuje se njihova tržišna vrijednost što je pogotovo naglašeno kod plodova za konzerviranje.

Simptomi na listovima

Simptomi se najčešće javljaju na listovima i granama, ali i na plodovima. U iznimnim slučajevima može se razviti i na deblu. Na tim dijelovima se razvija tamnosiva do gotovo crna prevlaka koju čini gusti micelij maslinastozelene do tamnosmeđe ili gotovo crne boje. Tijelo gljive se nalazi na površini biljnih organa i ne zalazi dublje u epidermalno tkivo. Ionako složenu situaciju dodatno kompliciraju brojne vrste mrava koji koriste mednu rosu za ishranu pa doslovno potiču navedene kukce na obilniju produkciju te slatkaste tekućine i tako šire zarazu. To ide do te krajnosti da npr. u slučaju kada bubamare napadnu uš mravi ulaze s njima u okršaj da bi zaštili izvor hrane.

Iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČITE ČASOPIS

Previous
Next
Previous
Next