Čeka nas malo topliji studeni

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin predviđa malo toplije vrijeme od klimatološkog prosjeka u studenome, i to izraženije u Dalmaciji.

U prošlom broju Maslinara – i tromjesečnoj prognozi za srpanj, kolovoz i rujan – najavili smo iznadprosječno toplo vrijeme, ali ne i ekstremna odstupanja od prosjeka kakva smo imali proteklih godina. Ukupno uzevši, to se i dogodilo. U sva tri mjeseca zabilježeno je pozitivno odstupanje temperature od klimatološkog prosjeka, pri čemu je ono bilo manje izraženo u srpnju, a jače u kolovozu i rujnu.

Promjenljivo i nestabilno

I ovo je ljeto bilo razmjerno promjenljivo i nestabilno, osobito u srpnju, kada su bili česti prodori vlažnog i nestabilnog zraka, te zahvaćali osobito sjeverni Jadran. Tako se već nekoliko posljednjih ljeta ponavlja razmjerno netipična atmosferska cirkulacija, odnosno uobičajen utjecaj postojane Azorske anticiklone ponovno nije bio tako izražen i dugotrajan. U takvoj situaciji u srpnju su – iako nejednoliko raspoređene – zabilježene razmjerno velike količine oborine, dok je u kolovozu njihova količina bila uglavnom u granicama tridesetgodišnjeg srednjaka. Stoga je on, u kombinaciji s visokom temperaturom, ipak opravdao reputaciju pravog ljetnog mjeseca. Sve u svemu, iako je bilo i pozitivnih i negativnih anomalija, ipak ljetnu sezonu nisu obilježile ekstremne prilike i raznorazni rekordi, na kakve smo nažalost već navikli posljednjih (dva)desetak godina. Dobra je vijest da niti šumski požari nisu bili katastrofalni kao nekih ranijih godina. No pitanje je kako će se ipak takve vremenske prilike odraziti na urod i kvalitetu masline, odnosno kakva nas berba očekuje Okrenimo se dakle budućnosti, jer maslinare sad svakako najviše zanima kakve će vremenske prilike vladati u narednome, za maslinare vrlo važnom razdoblju. Prema najnovijim dugoročnim prognozama predviđa se da će se dio rujanske topline nastaviti i početkom listopada, no postupno sve manje izraženo, tako da bi u nastavku mjeseca srednja temperatura bila uglavnom u granicama uobičajenog  (klimatološki srednjaci za maslinarsko uzgojno područje prikazani su u tablici).

 

Više u novom broju Maslinara, br. 60.

Previous
Next
Previous
Next