Crnica nije osjetljiva na paunovo oko

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U ovome broju predstavljamo Crnicu, sortu sklonu alternativnoj rodnosti, posebno nakon jače rezidbe

Crnica je stara sorta lokalnog značenja, koja je u Konavlima poznata već stoljećima, a uzgaja se kao vodeća sorta, odnosno najrasprostranjenija i glavna uljarica. Ime je dobila po izuzetno crnoj boji ploda u fazi potpunog zrenja, a osim tog naziva, zovu je još i crnkom, crnjakom i lažljivicom. Stablo je nisko, slabo bujno, krošnja okrugla s lagano spuštenim granama, izbojci rastu uspravno, ali ne tako brzo. Zahtijeva plodna i duboka tla i toplije položaje za sadnju.

Mala oplodnja
Sorta je sklona alternativnoj rodnosti, posebno nakon jače rezidbe. Nije osjetljiva na rak masline i paunovo oko u regiji uzgoja, a osjetljiva je na maslinovu muhu i trulež ploda. List je zelene boje, oštrog vrha, uzak i dug oko 8 cm i širok oko 1,1 cm. Cvjeta početkom lipnja, dok se resa razvija od ožujka do sredine svibnja. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 165 dana, a dobri su joj oprašivači sitnica, uljarica i piculja. Niske je samooplodnje, tako da cvjeta obilno, ali je oplodnja mala, pa su je pogrdno nazivali lažljivicom.

Dobra za ulje
Plod je okruglast, srednje krupan, jajolikog oblika, prosječne dužine oko 2,1 cm, širine oko 1,7 cm, težine oko 4 grama, a randman ulja u plodu kod optimalne faze zrelosti (berba sredinom listopada) je oko 13 posto. Tijekom zrenja boja ploda je blijedo žućkasta, dok pri branju postaje ljubičasto-crna. Boja mesa je crna i teško se skida s kože. Koštica je simetrična, jajolikog oblika, izbrazdana, svijetlosmeđe boje
Koristi se kao uljarica, ali u godinama kada ima manju količinu plodova, može se koristiti i za konzerviranje zrelih (crnih) plodova. Ulje je slamnato-žute boje, gusto i ukusno, intenzivnog mirisa po plodu masline, bajamu i jabuci, srednje je izražene gorčine i pikantnosti.
U gastronomiji se koristi kao začin za sve vrste zelenih i svježih salata, ali i hladnih predjela od ribe i mesa, dobro se sljubljuje kao prilog tvrdim zrelim ovčjim sirevima.

 

Iz časopisa Maslinar, br.34.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!