Crnogorci najbolji berači u Postirima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

U svom trećem nastupu i u konkurenciji 12 reprezentacija, najbrojnijoj do sada, predstavnici Crne Gore nabrali najviše maslina i osvojili naslov svjetskih prvaka.

Treći nastup na Svjetskom prvenstvu u branju maslina, koje se tradicionalno održava u masliniku Sv. Josipa u Postirima na Braču, bio je sretan i uspješan za četveročlani tim Crne Gore. Berači iz Crne Gore uvjerljivo su nadmašili konkurente iz ostalih 12 zemalja, nabravši 77,6 kilograma maslina, čak 20 kg više od drugoplasiranog tima iz Bosne i Hercegovine. Predstavnici Južnoafričke Republike osvojili su treće mjesto s ubranih 56 kg maslina iz stoljetnog bračkog maslinika.
„Prezadovoljni smo. Svake godine u svakom pogledu smo sve više napredovali. Prve godine smo bili peti, druge godine osvojili smo drugo mjesto, a ove eto prvo. Naša misija je okončana“, ponosno je izjavio kapetan pobjedničke reprezentacije, Ivan Mirković.

Hrvatska VIP reprezentacija koju su činili kapetanica-blogerica Danijela Dvornik, novinarka i urednica HTV-a Franka Jović Tonkli, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zlatni rukometaš Petar Metličić, gostoljubivo je prepustila dvostruki naslov svjetskih prvaka Crnogorcima, a s ubranih 50,4 kg maslina smjestila se na šestom mjestu, iza četvrte Slovenije i pete Slovačke.
„Iako nismo prihvatili ideju organizatora da prepustimo naslov svjetskih prvaka drugima i iako smo dali sve od sebe, to ove godine nije bilo dovoljno. No ako nas organizatori pozovu sljedeće godine, vraćamo se spremniji i svakako jurišamo na najviše postolje“ , obećao je rukometaš Petar Metličić, zlatni olimpijac i svjetski prvak.

Na prvenstvu koje već treću godinu organiziraju Turistička zajednica općine Postira i Poljoprivredna zadruga Postira, u suradnji s Aldurom sport d.o.o. i Općinom Postira, ove je godine nastupio najveći broj reprezentacija, njih 12.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!