CroAGRO – međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije u Zagrebu

CroAGRO – međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije održat će se od 5. do 8. prosinca u Zagrebu.

U paviljonima Zagrebačkog velesajma zavladat će moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i mnoštvo izlagača koji će poljoprivrednicima, ali i onima koji će to tek postati, ponuditi sve što im je potrebno u poljoprivrednoj proizvodnji. Brojne prednosti nastupa i predstavljanja svojih roba i usluga na sajmu CroAGRO prepoznale su i najznačajnije kompanije i proizvođači iz poljoprivrednog sektora. Izložit će tvrtke koje u svom asortimanu imaju kompletnu poljoprivrednu proizvodnju.

CROAGRO je poljoprivredni i obiteljski sajam s mnoštvom zanimljivih sadržaja za sve generacije. Prateći program raspoređen je kroz tematske dane: Dan stočarstva, Dan biljne proizvodnje i Dan mehanizacije.

 Stručni skupovi, konferencija OPG-ova, Izbor za najbolje proizvođače u sektoru ratarstva, stočarstva i vinarstva te izbor „Hrvatski traktor godine“ kao i međunarodna ocjenjivanja rakija i likera, sireva i jabuka samo su dio zanimljivog i uzbudljivog stručnog i zabavnog programa koji posjetitelje očekuje svakog dana.

Prvog dana sajmovanja je DAN STOČARSTVA. Nakon svečanog otvorenja bit će proglašeni najbolji hrvatski proizvođači u sektoru stočarstva, proizvodnji mlijeka/sireva te u tovu svinja i goveda te peradi.

CROAGRO akademija mladih poljoprivrednika „Lijepo je biti poljoprivrednik“ za srednjoškolce, pokazat će da na mladima svijet ostaje, uz predavanja mladih poljoprivrednika iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP Agro) i uz goste predavače – uspješne poduzetnike iz renomiranih poljoprivrednih tvrtki.

Drugi i treći dan sajma su DANI BILJNE PROIZVODNJE. Održat će se 5. stručni seminar o proizvodnji povrća u Hrvatskoj – Hrvatsko povrće, Izbor i proglašenje najboljih proizvođača -kooperanata u ratarskoj proizvodnji te Izbor najboljih hrvatskih vinara u organizaciji DANH-a i HAPIH-a kao i radionica Pjenušava vina od davnina.

Posljednji dan, u nedjelju, je DAN MEHANIZACIJE. Tada je na rasporedu izbor za „Hrvatski traktor godine“.

U okviru CroAgro sajma priprema se i Gastro Show gdje će kuhari pripremati jela po receptima iz kuharica Gospodarskog lista.

U četvrtak, 05. prosinca kuhar gost je Vedran Bošković  koji će spremiti jedno slano i dva slatka jela, u subotu 07. prosinca blagdanska jela kuhaju Najuzornija hrvatska žena 2019. Svetlana Bastalić i predstavnice Udruge žena Dinjevac, a nedjelja 08. prosinca rezervirana je za pripremanje neobičnih jela s kukcima.

Održat će se i 5. SirCro Fest, hrvatski festival tradicijskih sireva. Gospodarski list i Zagrebački Velesajam u suradnji s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Agronomskim fakultetom, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Veleučilištem u Karlovcu organizirat će u sklopu SirCro Festa, 6 i 7. studenog, Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda. Također, svi zainteresirani moći će sudjelovati u radionicama o sljubljivanju sira i piva i pravilnom rezanju i serviranju sireva uz degustaciju.

Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera organizira se u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Stručna međunarodna komisija ocjenjivat će boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija/likera po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak.

Previous slide
Next slide