Dronovi su budućnost maslinarstva

Dronovi mogu učinkovito pomoći maslinarima da nadgledaju svoje maslinike, pružajući im korisne podatke o zdravlju svakog stabla i pomažući u otkrivanju bolesti, samo su neki od zaključaka studije koju su proveli Udruženje mladih poljoprivrednika (Asaja), andaluzijska vlada te Sveučilište u Jaénu.

Prikupljanje podataka

Tijekom dvije godine, maslinari u španjolskim pokrajinama Jáen, Córdoba, Málaga, Granada i Almería koristili su bespilotne dronove s multi-spektralnim kamerama za snimanje stabala maslina. Te su kamere pokupile podatke od senzora koji su bili postavljeni na drveću ili na tlu u blizini, a potom su analizirani pomoću novorazvijene aplikacije.

Pomoću daljinskih senzora, dronovi su mogli prikupiti podatke o količini vode u svakom stablu, količini hranjivih tvari u lišću i tlu, porastu i masi lišća te veličini krošnja drveća.

Ti se podaci zatim upotrebljavaju za izradu skupa slika nalik toplotnoj mapi, napravljenoj pomoću aplikacije koja je koristila umjetnu inteligenciju za stvaranje budućih predviđanja o hranjivim tvarima.

Istovremeno, maslinovo lišće prikupljeno je i poslano lokalnom laboratoriju na folijarnu kemijsku analizu, što može biti teško, skupo i dugotrajno, ali omogućuje precizno očitavanje istih podataka.

Precizni podaci

Rezultat analize pokazao je da je 80 posto budućih predviđanja o hranjivim tvarima napravljeno pomoću karte napravljene na temelju podataka prikupljenih od drona bilo točno.

Anastasio Sánchez, voditelj Atlas letačkog centra, koji je također bio uključen u studiju, dodao je da je ova vrsta precizne poljoprivrede brža, jeftinija i preciznija od folijarne analize.

“To nam omogućuje vrlo preciznu fotografiju, ne samo određenog nasada, već i stanja svakog od područja na kojem se nalaze maslinici, te primjenu bilo koje vrste fitosanitarnih tretmana mnogo selektivnije”, rekao je.

Ulomak teksta iz 63. broja časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

 

 

Previous slide
Next slide