Dronovi su budućnost maslinarstva

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dronovi mogu učinkovito pomoći maslinarima da nadgledaju svoje maslinike, pružajući im korisne podatke o zdravlju svakog stabla i pomažući u otkrivanju bolesti, samo su neki od zaključaka studije koju su proveli Udruženje mladih poljoprivrednika (Asaja), andaluzijska vlada te Sveučilište u Jaénu.

Prikupljanje podataka

Tijekom dvije godine, maslinari u španjolskim pokrajinama Jáen, Córdoba, Málaga, Granada i Almería koristili su bespilotne dronove s multi-spektralnim kamerama za snimanje stabala maslina. Te su kamere pokupile podatke od senzora koji su bili postavljeni na drveću ili na tlu u blizini, a potom su analizirani pomoću novorazvijene aplikacije.

Pomoću daljinskih senzora, dronovi su mogli prikupiti podatke o količini vode u svakom stablu, količini hranjivih tvari u lišću i tlu, porastu i masi lišća te veličini krošnja drveća.

Ti se podaci zatim upotrebljavaju za izradu skupa slika nalik toplotnoj mapi, napravljenoj pomoću aplikacije koja je koristila umjetnu inteligenciju za stvaranje budućih predviđanja o hranjivim tvarima.

Istovremeno, maslinovo lišće prikupljeno je i poslano lokalnom laboratoriju na folijarnu kemijsku analizu, što može biti teško, skupo i dugotrajno, ali omogućuje precizno očitavanje istih podataka.

Precizni podaci

Rezultat analize pokazao je da je 80 posto budućih predviđanja o hranjivim tvarima napravljeno pomoću karte napravljene na temelju podataka prikupljenih od drona bilo točno.

Anastasio Sánchez, voditelj Atlas letačkog centra, koji je također bio uključen u studiju, dodao je da je ova vrsta precizne poljoprivrede brža, jeftinija i preciznija od folijarne analize.

“To nam omogućuje vrlo preciznu fotografiju, ne samo određenog nasada, već i stanja svakog od područja na kojem se nalaze maslinici, te primjenu bilo koje vrste fitosanitarnih tretmana mnogo selektivnije”, rekao je.

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!