Edo Jugovac osvojio Tekuće zeleno zlato Istre

Veliku zlatnu medalju za ekstradjevičansko maslinovo ulje sorte grinjan osvojio je na 24. međunarodnoj izložbi maslinova ulja u Taru Tekuće zeleno zlato Istre Edo Jugovac iz Poreča.

Na izložbi je ocijenjeno 98 uzoraka ulja iz cijele Istre, zatim Stona, Zadra, otoka Salija i Slovenije. Od toga čak 78 uzoraka nagrađeno je zlatnom medaljom, a šampion ove izložbe je ulje Jugovca, proizvedeno od maslina uzgojenih u okolici Tara.

Po broju osvojenih bodova drugo je mjesto pripalo Laguni Novigrad, treće Arsenu Jurinčiču iz Mereziga, četvrto Isabelli Kadenaro iz Brtonigle, a peto mjesto OPG-u Antona i Nivija Stojnića iz Vabrige.

Predsjednik tarske udruge Olea koja potpisuje organizaciju ove manifestacije, Đankarlo Žužić, kazao je da toliki broj zlatnih odličja govori da je ulje izvrsne kvalitete, da su plodovi bili zdravi i da su uljare dobro odradile svoj posao. Izložbu je Olea organizirala uz pokroviteljstvo Istarske županije, Općine i Turističke zajednice Tar-Vabriga. Velik broj izlagača, posebice mladih maslinara iz sjevernih dijelova Istre, ali i Slovenije, znače da ova manifestacija ima svjetlu budućnost, kao i maslinarstvo u Istri.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, vodoprivredu i ribarstvo Ezio Pincan kazao je na proglašenju najboljih da ovakvi rezultati najbolje svjedoče zašto je Istra prema ocjeni „Flos Olei“, najutjecajnijeg svjetskog vodiča za vrhunska maslinova ulja, pet godina zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu.

-To nije došlo sčučajno. Prije 20 godina županije se odredila da maslinarstvo bude jedna od strateških razvojnih grana poljoprivrede. Od tada je zajedno s jedinicama lokalne samouprave i maslinarima obnovljen veliki broj zapuštenih maslinika i zasađeno oko milijun i pol mladih maslina koje ovih godina dolaze u rod. Taj se tud isplatio, jer tada nismo znali da ćemo biti najbolja maslinarska regija u svijetu, rekao je Pinzan i zahvalio svim maslinarima koji su tomu doprinijeli. Zahvaljujući tim nastojanjima danas mnogi žive od uzgoja, ali i prerade maslina. U zadnjih 20 godina u Istri je otvoreno više od 30 novih uljara, održan je veliki broj edukacija, a dosta je uloženo i u marketing. Kao najveći uspjeh Pinzan je izdvojio zaštitu izvornosti maslinovog ulja za cijelo proizvodno područje Istre.

Katja Gašparini, upraviteljica Zadruga Maslinari Istre koja okuplja 66 članova, upoznala je maslinare kako su zadrugari ove godine ubrali više od 50 tona maslina i proizveli 7000 litra ulja. Cijela je količina zaštićena EU oznakom izvornosti Istra. Zadruga okuplja maslinare iz hrvatske i slovenske Istre, koji se zahvaljujući zadruzi zajedno pojavljuju na tržištu.

Na kraju je Kristijan Sugar iz Gospodarske komore Trst maslinare pozvao na festival Olio Capitale koji će od 20. do 22. ožujka 2020. održati u Trstu, a ondje će se uz talijanske maslinare izlagati i maslinari iz Grčke, Crne Gore i Albanije.

U svom obraćanju nakon što je dobio veliku zlatnu medalju Jugovac je rekao kako svu količinu ovog zlatnog ulja daruje Općini Tar sa željom da organizira aukciju i ulje proda, a sav prihod od toga da se preda Dječjoj bolnici Kantrida.

 

Izvor: www.istraterramagica.eu

Previous slide
Next slide