Kako do vlastitog eko egzotičnog voća bez muke?

Razgovarali smo s Martinom i Ivanom Šulog, vlasnicima i pokretačima tvrtke Exotic King koji svoje dugogodišnje iskustvo stečeno vlastitim rukama, žele podijeliti sa svima onima koje zanimaju egzotične kulture.

U želji da saznamo što više o samom projektu, o načinu na koji funkcioniraju eko-egzotični voćnjaci, te koji su preduvjeti da bi mu se pristupilo, nastavili smo razgovor s Martinom i Ivanom Šulog koji smo započeli u prošlom broju.

  • Koje su prednosti korištenja Urbanog eko-egzotičnog vrta i kako je došlo do same ideje?

Osnovni je benefit da korisnik sam bira koje voće želi da se posadi na njegovim urbanim eko-egzotičnim površinama većim od 4 hektara na kojima trenutno rastu indijanske banane, te mongolske i sibirske borovnice. 

Naravno, na tim se površinama može saditi i feijoa, pekan orah, mini kiwi, yuzu naranče, kineski dud, mongolska trešnja, pistacija, goji, aprimira, aprikira, aprisali, ali i poznato voće poput breskve/Paragajke, te povrće poput Gorke dinje, Aloa Vere ili Rabarbare itd. Primarna je intencija ostati egzotičan koliko god je to moguće. 

Naravno, u našim se vrtovima, uzgaja voće i povrće ovisno o potrebama korisnika i njihovih kućanstava.

Za svaku je sadnicu poznato podrijetlo, a uzgoj se neprestano prati. Rezultat je organski uzgojeno voće i povrće jedinstvene  arome i okusa. 

Ideja za ovaj projekt potekla je od kćeri Maje, i to u jeku korona krize kada se mnogo govorilo o tome što jedemo i hoće li biti dovoljno hrane za sve.

Maji je kliknulo kako ljudima osigurati siguran izvor zdrave hrane bez elementarnog uvjeta da posjeduju vlastitu zemlju na kojoj bi morali svakodnevno raditi. Dodatni su vjetar u leđa ovoj ideji bila su i dva Festivala indijanske banane koja su održana u Donjoj Bistri, a na kojima su eminentni predavači i poznavatelji egzotičnog voća i povrća iznijeli niz zanimljivih informacija o njegovim kvalitetama koje su šokirale prisutne, ali nas same koji se tim poslom bavimo već 25 godina. Raduje nas da je zanimanje za Festival indijanske banane iz godine u godinu sve veći, kao i činjenica da na našoj plantaži banana uz opuštenu atmosferu nastaju razne originalne ideje, a jedna od njih je vjerovali ili ne, bio i projekt prvih Urbanih eko-egzotičnih vrtova. 

  • Tko može, i pod kojim uvjetima unajmiti voćnjak, te tko prati i jamči da je proizvedeno voće zaista ekološko? 

Urbani eko-egzotični vrt s voćkama može unajmiti svatko tko se registrira i plati najam  10 godišnjih bijaka u rodu, koji godišnje iznosi 960 kn za količinu od 1 do 10 komada, 800 kn za  11 do 20 komada i 700 kn za preko 21 kom! Banane  stare 5 godina 1-10 komada 450 kn godišnje, 11-20 kom 300 kn i preko 21 kom  200 kn. Za tek sasađene banane 1-10 kom 150 kn godišnje, 11-20 kom  100 kn i više od 21 60 kn. 50 kn za tek zasađenu sibirsku borovnicu, te 300 kn za sibirsku borovnicu u rodu 10 godina. 

Naravno, veća količina iznajmljenih stabala podrazumijeva cjenovni popust, koji će uskoro biti definiran.

  • Kako se korisnici mogu osigurati da im investicija ne propadne?

Osigurati možete svoju investiciju po sljedećim uvjetima, kod osiguravajućih kuća: za stabla u rodu, starosti 10 godina osiguranje iznosi po biljci 160 kn/ kom,  te  23 kn za 5 godina starosti, za stabla bez uroda nema osiguranja.

U interakciji s nama jednostavno se može pratiti kako voće napreduje, naručivati ga, razmjenjivati iskustva, educirati se i dr.

Ako korisnici zažele i sami zaprljati ruke u pljevljenju, košnji trave ili iskusiti berbu, naš stručni tim će im rado ustupiti vrtlarski alat i pomoći u berbi. 

Klinci mogu uživati u prirodi, a želja nam je organizirati i radionice s Udrugom Najsretnije bebe.

Svi korisnici koji odaberu paket „Moj voćnjak“ dobivaju rezervacije u piknik zoni i paket za roštiljanje, uz mogućnost edukacije o zdravom načinu života koje je naravno, nezamislivo bez egzotičnog voća. 

Za naše korisnike rado ćemo, za jedinstven doživljaj, pripremiti i košare egzotičnog voća. 

U svom će voćnjaku naši korisnici također moći s obitelji i prijateljima proslaviti rođendan, veseli vikend ili organizirati druženje nakon uspješne berbe ili težeg radnog dana.

Naravno, korisnici imaju pravo posjetiti nasade u bilo kojem trenutku, bez najave. 

Cijeli proces uzgajanja voća ili povrća u stvarnosti će voditi Šulog d.o.o. s kooperantima. Dugoročni je cilj zadržati eko certifikat pod nadzorom stručnjaka Nadzorne stanice za ekološku proizvodnju. Šulog d.o.o. će poduzeti sve agrotehničke mjere da urod uspije, uz napomenu da se sve voćke mogu po želji i osigurati od prirodnih nepogoda, što je dodatna sigurnost korisnicima da njihovo ulaganje neće propasti. 

Na kraju Marina i Ivan Šulog upozoravaju kako je broj parcela ograničen, te savjetuju sve koje zanima unajmljivanje njihovih parcela da se što prije jave Exotic King timu kako bi na vrijeme osigurali svoje količine organski proizvedenog voća i povrća, jedinstvene arome, specifičnog mirisa i jedinstvenih zdravstvenih benefita, za kojima iz dana u dan raste potražnja na svjetskom tržištu.

Iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČITE ČASOPIS

Previous slide
Next slide