EKOLOŠKI PRISTUP U PROIZVODNJI MASLINE

Bioinput predstavlja izvrsna Greena gnojiva i proizvode za folijarnu prihranu masline, namijenjene ekološkom uzgoju.

Ekološki uzgoj maslina u Hrvatskoj poprima sve veće razmjere. Naši proizvođači proizvode vrhunska maslinova ulja koja su prepoznata kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Njega i uzgoj maslina u ekološkoj proizvodnji poprilično je dobro razrađen, te se raznim kombinacijama sredstava uspješno pod kontrolom drže svi važni nametnici. Više je proizvoda koje koristimo u proizvodnji maslina, svaki ima svoje karakteristično djelovanje i svaki proizvod ima svoju svrhu.

Peletirano gnojivo
U ožujku i travnju oko maslina stavljamo peletirano gnojivo Grena oliva special 9:1:1. Ca. Ovisno o starosti nasada i kemijskoj analizi zemlje različite su doze na ha. Osim toga u ponudi imamo gnojiva sa različitim količinama fosfora i kalija koja ovisno o potrebama zemljišta koristimo u kasnu jesen ili kasnu zimu. To su Grena biobase 3.8.8., Grena life 4.6.10 ili Grena biotech. Prednosti Grena gnojiva naspram drugih na tržištu: 100 % iskoristiva, ne ispiru se; Vezana za organsku masu tla i postepeno se razgrađuju; Jedina na tržištu sadrže visok postotak aminokiselina koje utječu na prirodnu otpornost biljaka, boju, miris i okus, te su rezerva dušika; Visok postotak huminskih, fulvo i karboksilnih kiselina; Ne sadrže korove, bakterije ni gljivice; Obogaćuje strukturu tla te sadrže ugljik koji je hrana za mikroorganizme tla; Sadrže mikroelemente i imaju visok postotak organske mase.

Paunovo oko uspješno se drži pod kontrolom proizvodima Secur 30, Secur 50 i BIO 9 RAME PLUS. Bio 9 rame plus inovativni je proizvod na bazi bakra koji je korištenjem nano tehnologije predstavlja dugotrajnu zaštita površine lista, te ulazeći u staničnu stjenku sprječava ulazak hifa raznih gljivica. Štetnike suzbijamo kombinacijom Asseta, Boundary-a ili Dominusa. Kombinacije se određuju ovisno o štetniku, brojnosti i vremenskim uvjetima.

Folijarne prihrane
Folijarne prihrane radimo sa vrhunskim proizvodima na bazi dušika, kalija, aminokiselina, algi, bora. Boro ili Borox su proizvodi na bazi bor- etanolamina koji se koristi prije i nakon cvatnje zbog toga što je bor element od iznimne važnosti za oplodnju.

Lyso ammin je proizvod u potpunosti dobiven iz biljnih izvora. Sadrži aminokiseline, dušik te velik broj biljnih elemenata koji doprinose poboljšanju stanja biljaka. Koristi se u početku vegetacije, nakon cvatnje. U vegetaciji ga koristimo u tri navrata, ovisno o vremenskim uvjetima. Dušik direktno ulazi u biljku. Aminokiseline su iznimno važne u rastu u razvoju biljaka jer su odgovorne za niz procesa koji se odvijaju u biljkama, između ostalog utječu na jačanje obrambenog mehanizma samih biljaka, na okus, miris i boju plodova.

Alga plus je proizvod koji je za plodove iznimno važan. Osim što algična kiselina utječe na kondiciju biljaka, površinski djeluje na promjenu pH i tako utječe na gljivične bolesti. Alga plus u sebi sadrži 18 % kalija koji je od iznimne važnosti za sam plod. Proizvod koristimo od formiranja plodova sve do berbe u razmacima od 15-20 dana.

Caolino (Surround) je jedini kvalitetan proizvod na tržištu koji je maslinarima vrlo zanimljiv zato što njegova primjena stvara tanki sloj mineralnih čestica koje štite usjeve od zagrijavanja i opeklina uzrokovanih suncem. Osim toga 95 % učinkovito djeluje na odbijanje maslinove muhe. Važna razlika naspram drugih proizvoda na tržištu je što proizvod sadrži aluminij silikat u amorfnoj formi dok drugi sadrže silikatne forme aluminija u kristalnoj formi koji su kancerogeni.

Za točne koncentracije, kombinacije te okvirne planove tretiranja kontaktirajte nas u Bioinput na bionput@bioinput.hr.

Previous slide
Next slide