Ekološki suzbijte maslininu muhu

SUCCESS BAIT je registriran za tretiranje maslinika protiv maslinine muhe u ekološkoj proizvodnji!
Posljednjih godina često smo svjedoci velikih šteta koje u maslinicima uzrokuje maslinina muha. Ovaj štetnik nam smanjuje prinose, a ako se muha pojavi u kasno ljeto često nas prisiljava da požurimo s berbom maslina. Napadnuti plodovi gube svoju kvalitetu, oksidiraju i na kraju dobijemo ulje s manom, koje nije za prodaju.

Dokazana učinkovitost
Sve više insekticida koji su se koristili protiv maslinine muhe gubi dozvolu u europskoj uniji, a u ekološkom maslinarstvu teško je sačuvati prinos ukoliko ne koristimo profesionalne pripravke koji imaju dokazanu učinkovitost.
Jedan od rijetkih djelotvornih pripravaka za suzbijanje maslinove muhe na hrvatskom tržištu je pripravak Success Bait, registriran za suzbijanje maslinine muhe. Pripravak Success Bait je vrlo učinkovit u suzbijanju maslinine muhe prije nego ona položi jaja na plodove, pa njegovom primjenom sprječavamo oštećenja plodova i čuvamo kvalitetu do berbe. Na leđnu prskalicu od 15 litara vode, potrebno je otopiti oko pola litre SUCCESS BAITa (3% otopina). Pola litre pripravka prvo se otopi u manjoj količini vode (5 litara), uz dosta miješanja, a zatim se doda u prskalicu i nadopuni vodom uz miješanje. Sa dobivenih 15 litara otopine može se tretirati 70 do 100 stabala maslina (odnosno pojedine grane na toliko stabala). Sa litrom SUCCESS BAITa tretiramo maslinike od 150 do 200 stabala. Kako se radi o ekološkom sredstvu koje nije štetno za korisnike, SUCCESS BAIT mogu koristiti mali maslinari – hobisti koji imaju mali broj stabala ili samo nekoliko maslina na okućnici. Jednako tako, SUCCESS BAIT je idealan za tretiranje stabala maslina u turističkim mjestima, hotelskim parkovima ili kampovima, gdje se drugi insekticidi zbog gostiju, ne smiju primjenjivati u ljetnoj sezoni.
SUCCES BAIT je prirodni pripravak bez štetnih kemijskih dodataka, koji se koristi u ekološkom maslinarstvu.
Koristi se protiv maslinine muhe u malim dozama i tretmani su jeftini. SUCCESS BAIT je idealan za male maslinare, ali i za profesionalce koji vode računa o kvaliteti maslinovog ulja.
Na lokalitetima gdje se svake godine javlja maslinina muha prati se let ovog štetnika i kod veće pojave odraslih oblika, radi se nekoliko tretmana SUCCESS BAITom u srpnju i kolovozu, ili po potrebi u kolovozu i rujnu. U razdoblju od početka kolovoza do početka mjeseca rujna obično se može tretirati u tri navrata i to sa 3 % otopinom SUCCESS BAITa.
Tretira se nekoliko donjih grana na južnoj strani maslinika. Izabere se određeni broj stabala na rubnom dijelu maslinika ili se tretira svako drugo stablo u rubnim redovima.
Može se treirati i sva stabla u svakom drugom redu u nasadu, ovisno o tome kakvi su oblik i veličina maslinika. Prskanja treba ponoviti svakih desetak dana, ovisno o ulovu muhe na žute ploče ili prema uputama stručnjaka. Na ovaj način se kroz kolovoz i rujan može uz tri tretmana vrlo dobro zaštiti maslinik.

 

Značajno smanjene štete od maslinine muhe
U maslinicima Brača, Šolte, Kaštela i Istre u kojima je korišten SUCCESS BAIT značajno su smanjene štete od maslinine muhe u 2018. i 2017. godini. Potvrđeno je i značajno smanjenje ulova odraslih muha – od godina sa nižim postotkom zaraze, pa do godina jakih napada.
Aplikacijom SUCCESS BAITa – provedbom preventivnih mjera, bez obzira na jaki napad maslinine muhe, nakon 3 tretmana u periodu intenzivnog leta muhe u kolovozu i rujnu, nije bilo potrebe za dodatnom intervencijom u tretiranim maslinicima.
Prskanja treba ponoviti ovisno o ulovu muhe na žute ploče ili prema uputama stručnjaka. Na ovaj način se kroz kolovoz i rujan može uz tri tretmana vrlo dobro zaštiti maslinik.
U talijanskim istraživanjima zabilježena su smanjenja štete na tretiranim maslinicima i do 90% u odnosu na kontrolu.
1 litra SUCCESS BAITa dovoljna je za 150 do 200 stabala maslina u rodu, što znači da je trošak jednog tretmana otprilike 1,50 do 2,00 kn/stablu. Dakle, radi se o isplativom pothvatu koji će sačuvati prinos maslina i kvalitetu ulja ekološkim, ali i svim ostalim maslinarima.

 

www.agrochem-maks.com

Iz časopisa Maslinar dvobroj 58/59, lipanj/kolovoz 2019.

Previous slide
Next slide