Evo zašto je izraelska Barnea super sorta

Stručnjak za strane super sorte i nagrađivani maslinar Toma Makjanić u ovome broju predstavlja Barneu, novu izraelsku  super sortu

Barnea je izraelska super sorta. Radnog naziva „K-18“ ona je životno remek-djelo jednog od najpoznatijih maslinarskih genija svijeta, danas nažalost pokojnog profesora emeritusa Shimona Laveea. Prof. Shimon Lavee bio je ugledni svjetski znanstvenik iz područja maslinarstva, a radio je kao predavač na Sveučilištu u Jeruzalemu i kao istraživač na Institutu Volcani u Beit Daganu.

Prilagodljiva sorta

Ondje je dugo godina radio i na području oplemenjivanja iz čijeg se rada razvila Barnea. Za vrijeme svog istraživačkog rada primarni fokus mu je bilo skraćivanje juvenilne faze uzgoja masline, usavršavanje navodnjavanja „kap na kap“ i razvoj novih super sorti maslina. Prof. Lavee je tražeći plemke za navrćanje igrom slučaja naišao na stablo Barneae u pokrajini Kadesh Barnea na granici pustinje Sinaj i Izraela.

Uzgoj ove sorte u Izraelu zastupljen je sa oko 10 posto, a najveći dio nasada nalazi se na jugu zemlje. Zbog vrlo visoke prilagodljivosti na uzgoj u pustinjskim područjima, njezine otpornosti, kvalitete ulja i drugim kvalitetama, ova sorta se brzo proširila po svijetu te je danas imamo u velikom broju u Australiji (stigla 1997. godine), Novom Zelandu (stigla 1995. godine), Argentini, Peru, Čileu i drugim zemljama…

Barnea je relativno nova sorta i za razliku od sorti koje su tisućama i stotinama godina u uzgoju ona do sada nije razvila sinonime. Poznata je i po svome radnom imenu „K-18“.

Barnea ima rani ulazak u rodnost. Zbog visoke produktivnosti potrebna je značajna rezidba ako se uzgaja radi stolnih maslina kako bi se postigla zadovoljavajuća veličina plodova. Nema alternativne rodnosti. Koristi se kao uljarica i kao stolna maslina za konzerviranje.

Prava uljarica

Proizvodnja maslinova ulja po hektaru može premašiti 2500 kg sa oko 15.000 kg ploda

 

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar br. 79

NARUČI OVDJE!

Previous slide
Next slide