Fenomenalna španjolska sorta

Suradnik Maslinara i uspješni maslinar Toma Makjanić u ovome broju predstavlja španjolsku sortu Arbequinu, koja se lako prilagođava različitim uvjetima uzgoja

Arbequina je najzastupljenija sorta masline u SI Španjolskoj, a ujedno je i najrasprostranjenija sorta masline u svijetu u posljednjih par godina. Ime joj dolazi od sela Arbeca u pokrajini Lleida, gdje se kultivira od početka 16. stoljeća. Pretpostavlja se da je u Španjolsku došla iz Palestine. Najpoznatiji sinonimi su joj Arbequi i Arbequin.

Visoka produktivnost

Rustikalna je sorta, koju karakterizira visoka produktivnost te iznimno brz ulazak u rodnost (2-4 godine), zatim slaba alternacija, uspravan rast sa smanjenim vigorom koji ju čini idealnom sortom za uzgoj u super intenzivnim nasadima. List je tamnozelen, kratak i srednje širok, eliptičnog oblika. Krošnja je gusta s mnoštvom dugih rodnih izboja. Arbequina je samooplodna te je izrazito otporna na niske temperature, posolicu, sušu i bakterijski rak. Osjetljiva je na željeznu klorozu u vapnenastim tlima te je nešto osjetljivija na maslininu mušicu i verticilium. Međutim, otporna je na paunovo oko (postoje sorte/klonovi koje su otpornije od nje i na ljestvici otpornosti na paunovo oko ona dolazi na posljednje mjesto među sortama koje su koriste u super intenzivnim nasadima). Na tržištu osim tradicionalnih Arbequina nalaze se dva Arbequinina klona, a to su AS-1 klon (Agromillora Selection 1) i IRTA-18 klon.

Njeni plodovi postupno sazrijevaju od početka listopada, pa sve do prosinca, ovisno o području uzgoja na sjevernoj hemisferi. Plodovi su mali i imaju oblik kugle i dobro se drže na stablu. Prosječna veličina ploda je 1,71 g. Za vrijeme sazrijevanja plodovi prvo mijenjaju boju u svijetlorozu, a kada su spremni za berbu, onda su sjajni i crne su boje.

U trećoj godini prinosi po hektaru se kreću između 5-8 t, u četvrtoj godini 10-12 t, a poslije pete godine i preko 15 t. Rekord za Arbequinu je 30 t po hektaru, a posebno je interesantno što se prinos u 3 godine utrostručio. Randman ulja se kreće između 12 i 15 posto.

Ulje dobiveno od plodova Arbequine je žute-zelene boje. Senzorički testovi otkrivaju srednje izraženu voćnu aromu u kojoj se osjećaju zrele masline i rajčice skupa s bademima i orasima koje idu iznad svježe-zelenih osjeta artičoka, maslina i zelenih rajčica. Gorčina i pikantnost nisu jako izraženi, što čini ovo ulje optimalno izbalansiranim, odnosno harmoničnim.

Više u časopisu Maslinar br. 71

Previous slide
Next slide