Funkcionalno ulje

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ideja Aristoila je da se maslinovo ulje s povećanim fenolima na tržištu ponudi kao tzv. funkcionalna hrana koja bi se konzumirala s ciljem prevencije bolesti krvožilnog sustava.

Maslinar je u svojim prethodnim brojevima pratio aktivnosti na projektu ARISTOIL koji se od listopada 2019. godine provodi na Sveučilištu u Splitu kao jednom od partnera na projektu. U periodu od 28. do 30. svibnja 2019. Sveučilište u Splitu je bilo domaćin skupa svih partnera na projektu. Puni naziv projekta je „Jačanje kompetitivnosti proizvodnje maslinovog ulja na području Mediterana kroz razvoj i primjenu inovativnih tehnologija u preradi i kontroli kvalitete maslinovog ulja s ciljem isticanja njegovog zdravstvenog aspekta“. Uz Sveučilište u Splitu ostali partneri na projektu su: Sveučilište u Ateni – Farmaceutski fakultet (Grčka), Sveučilište u Cordobi (Španjolska), provincija Malaga (Španjolska), Euromediteranski centar za održivi razvoj (Italija), provincija Larnaca-Famagusta (Cipar), tvrtka ARISTOLEO (Cipar). Glavni koordinator projekta je udruga gradova poluotoka Peloponez pod nazivom EXFINI POLI. Završetak projekta ARISTOIL predviđa se za siječanj 2020.

 

Prikupljanje uzoraka
U periodu trajanja projekta Sveučilište u Splitu sudjelovalo je u prikupljanju preko 350 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja s područja Splitsko-dalmatinske županije, Istre i Kvarnera, Primorsko-goranske županije, Šibensko-kninske županije, Zadarske županije te Dubrovačko-neretvanske županije. Uzorci ulja sakupljeni su nakon perioda berbi 2016., 2017. i 2018. godine. Uzorci maslinovih ulja analizirani su s obzirom na udio fenolnih sekoiridoida (oleokantala, oleuropeina, oleaceina, verbaskozida, hidroksitirozola). Navedene analize rađene su s ciljem određivanja proizvodnih potencijala pojedinih zemalja partnera na projektu, a u svrhu proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja s povišenom razinom fenola.

 

Više u časopisu Maslinar dvobroj 58/59, lipanj/kolovoz 2019.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!