GLJIVARSTVO | Proljetne gljive s priobalja

Iz knjige Gljive priobalja pok. Marija Španje donosimo tekst o vrstama gljiva koje se pojavljuju u proljeće u ovome području

Evo zvučnijih imena proljetnih vrsta gljiva s priobalja, južnjačke su, mediteranske i/ili submediteranske, iako je većini lokacija i šira, duboko u kopno kontinenta i na višim visinama.

U proljeće ima zanimljivih Ascomyceta, raznih Pločnjača općenito i Zdjeličarki u širem smislu. Na pjeskovitom tlu je Žilasta tavica, na raznim staništima Smrčci i najbliži im srodnici, “monaški” i još nekoliko Hrčaka. Judino uho se isto zna odužiti, ono je više zimsko. Od gljiva koje podno klobuka imaju listiće, raste Jurjevka ili Đurđevača, Jablanovača, Rana livadarka, Velika i druge Gnojištarke, Šljivovače i neke druge Rudoliske, Panjevčice, Lipika, Rudnjača i još koji Agaricus.

Od otrovnih i/ili smrtnih gljiva se u prirodi u ovo vrijeme može naći Sumporaču, Proljetnu moždanicu i Proljetnu pupavku.

Na slici je prikazana Jurjevka ili Đurđevača, Calocybe gambosa. Zna biti i zdepastija i okerastije boje, a ima i više varijeteta. Čvrsto meso miriše na brašno. Bez gljivarskog znanja može se s kojom i pobrkati, ovi podaci nisu dostatni za određenje, kao ni slika.

Smrčci (rod Morchella) su posebna priča. Svi su iznutra šuplji od dna stručka do vrha klobuka. Stručak je žilaviji, a klobuk s rebrima i jamicama koje u nekih teku bar dijelom paralelno kao u Rebrastog smrčka.

Raznih su boja, u većine neživih, sivkastih, maslinastih, smeđih ili oker kao u Okruglog smrčka. Rastu pod topolama, u pijesku, na šljunku, na građevinskom materijalu, u vrtovima, na raspadajućoj celulozi i drugdje. Meso je voštano-hrskavičavo. Cijenjeni su, odlični su pečeni i nadjeveni, a rado se suše za juhe i druga jela.

 

Ulomak teksta iz 68. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide