I zima u masliniku može biti šarena

Cvijeće koje predstavljamo može predivno zamirisati i zašareniti maslinik, stoga ga posadite – veselit će vas u kratkim zimskim danima, baš kao i pčele i ptice

Lijepa kata štiti od zlih guja

Lijepa kata, zvjezdan, astra – jedna je od vrlo omiljenih cvjetnica kasnog ljeta i rane jeseni. Sadnjom raznih sorata postiže se cvatnja od srpnja do listopada.

Stabljika lijepe kate može biti niža ili viša, jače ili manje razgranata ovisno o sorti. Početkom ožujka sije se u sandučiće, pod staklo. Sjeme vrlo sporo niče. Presađuje se od svibnja na razmak od 30 do 45 cm, na sunčano mjesto u rahlu zemlju. Dobro podnosi presađivanje, čak
i u vrijeme cvatnje, ali uz obilno zalijevanje. Za obilnu cvatnju zahtijeva svakodnevno zalijevanje, osobito za sušna vremena.

U Kini se lijepa kata koristila kao ljekovita biljka za liječenje mamurluka, loše cirkulacije i epilepsije, a čaj od ove biljke koristio se za poboljšan rad probavnog sustava. Na glasu kao čaroban cvijet, u davna vremena se vjerovalo da miris zapaljenog lišća lijepe kate tjera zle guje. Danas je poznata kao talisman ljubavi i simbol strpljenja.

Gladiola – mač koji simbolizira gladijatore

Gladiola pripada porodici Iridaceae, a potječe s obalnog dijela Mediterana Afrike. Lukovica gladiole je čvrsta, okrugla, malo spljoštena. Sadi se od početka travnja do kraja svibnja na sunčane gredice na razmak oko 20 cm na dubinu 10 do 15 cm.

Najčešće se sade u redovima jer tako posađene najbolje dolaze do izražaja. Mogu se saditi postupno svakih desetak dana, da bi im se cvatnja
produljila sve do listopada. Biljka naraste oko 60 cm, s dvorednim, šiljastim listovima. Bogati cvjetni klas ima 12 do 14 cvjetova, a cvatnja traje i do 14 dana.

Najbolje uspijeva na lakom, pjeskovitom tlu na sunčanom položaju. Cvate od srpnja pa sve do listopada, a listovi se režu tek kad požute. Budući da se gladiole najviše koriste za rez za vazu, uputno je rezati ih rano ujutro i to one cvjetne stapke kojima su otvoreni samo donji cvjetovi, a režu se kosim rezom kako bi površina za upijanje vode bila što veća.

Ime gladiola potječe od grčke riječi xiphos, što znači mač, a sami cvijet bio je simbol gladijatora koji su ovo cvijeće nosili oko vrata kao zaštitu u borbi protiv ljudi i zvijeri u rimskim amfiteatrima.

Ulomak iz teksta objavljenog u 61.broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide