Impresivan maslinik na otoku Krku

Odabir uzgojnog oblika, način rezidbe i gnojidba važni su čimbenici kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja obitelji Bonifačić.

Pri spomenu prezimena Bonifačić, u svijetu maslinara i šire svi se prisjetimo popularnosti  90-ih godina Centra za mediteransku poljoprivredu PGŽ u Puntu i Marija Bonifačića koji je bio začetnik i ulagao veliki trud i znanje u obnovu i sadnju novih maslinika. Općina Punat je tada i dugi niz godina bila uzor u maslinarstvu i turističkoj promociji maslina, maslinovih ulja i povezivanja maslinarstva s turizmom i gastro ponudom. Nažalost u  zadnje vrijeme jako malo spominjemo  općinu Punat po maslinarstvu.

Novi nasad maslina

Mlađi naraštaj obitelji Bonifačić, sin Goran uz podršku obitelji prije 10-ak godina sadi maslinik na 10 ha površine s pogledom na Puntarsku dragu i tradicija bavljenja maslinarstva u obitelji se nastavlja. Maslinik, od 3000 stabala, s prekrasnim pogledom na Puntarsku dragu nosi naziv Izletište Nerezice – Ulika poljoprivredno gospodarstvo  na kojem se nalazi i privatna obiteljska uljara kapaciteta 700 kg/ h. Goranov cilj je biti pozitivan primjer i potaknuti lokalno stanovnišvo otvaranju OPG-a i vratiti maslinarsku slavu Općini Punat.

Pod mentorstvom stručnog oca, sin Goran Bonifačić odabire sortiment svog maslinika. Pažljiv odabir 8 sorti maslina koje su pogodne za mikrolokaciju i otpornije na bolesti i štetnike temelji  su za uspješno bavljenje maslinarstvom. U izbor sorata za sadnju po kvaliteti i specifičnosti  domaćih  sorata, došle su u obzir  sorta Plominka  i Naška uz Moraiolo, Leccino, Pendolino.. Sortiment se trenutno zajedno ubire i zajedno prerađuje te  kupažira u jedno ulje. Cilj je kroz par godina, kako prinosi budu rasli dobiti sortna maslinova ulja. Osim zanimljive kombinacije sortimenta važnu ulogu za kvalitetu i posebnost maslinovog ulja ima uloga agrotehnike i znanje čovjeka. Odabir uzgojnog oblika, način rezidbe i gnojidba važni su čimbenici kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja obitelji Bonifačić.

Čimbenik tla ima važnu ulogu u rodnosti i kvaliteti maslinovog ulja

Plodno tlo, uvjet je za obilan i redovit prinos a to znači da uz kvalitetnu i pažljivu preradu i čuvanje maslinovog  ulja dobivamo ulje iznimne kvalitete.

Rijetke su pozicije i tla koja obiluju humusom i hranjivima. Analiza tla u maslinicima Gospodarstva Ulika kaže da je tlo iznimno bogato, što nam pokazuje i kondicija stabala. Prilikom sadnje ovog maslinika dodala se velika količina stajnjaka koji je napravio svoje, tj.postepeno se razgradio i hranio biljke.  Kroz period od 10 godina rasta i plodonošenja tlo se iscrpilo i  trebat će organsku gnojidbu kako bi se održala količina i redovitost prinosa .

Sada su stabla puno veća i trebaju veliku količinu organske tvari. Stajnjak je teško nabaviti  u velikim količinama,  a još teže  dobaviti zreo i kvalitetan stajnjak . Izvrsna zamjena za stajnjak su peletirana organska gnojiva. Kvaliteta peletiranih gnojiva na tržištu  nije jednaka i zbog toga moramo potražiti pomoć i preporuku stručnjaka.

Stručnjaci iz Plantelle savjetuju

Plantella organik za masline peletirano gnojivo koje mijenja ulogu stajnjaka i obogaćuje tlo. Plantella Organikom za masline  povećavamo količinu organske tvari u tlu, a više organske tvari znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka) ,veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla, stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode.

Tlo bez organske tvari je degenerirano i ne vrši svoju funkciju, tj. ne omogućuje redovite i kvalitetne prinose. Dugoročna upotreba samo mineralnih gnojiva smanjuje kvalitetu tla.

Organska gnojidba poslije berbe ne smije izostati

Organska gnojidba se mora obaviti odmah nakon berbe. Obilan urod na maslinama iscrpio je zemlju.  Masline gnojene nakon berbe kvalitetnije će krenuti s vegetacijom u veljači 2020. i bit će otpornije. Hranjiva će usvojiti postepeno, a to je puno bolji i efikasniji način za kondiciju stabla. Plantella organik za masline sadrži sva potrebna hranjiva za zdrav rast, plodonošenje i dobru kondiciju maslina. Organski  udio dušika, kalija, fosfora, kalcija, ali i svih drugih mikrohranjiva kao što  je bor, magnezij, željezo… Gnojivo sadrži i BOR koji je ključan za bolju oplodnju i više plodova , ali i više KALIJA koji utječe na bolju kvalitetu maslinova ulja. Količinu gnojiva određujemo prema kondiciji, rodnosti, starosti i bujnosti stabala. Kod gnojidbe mladih maslina do 5 godina možemo koristiti od 0,5 do 2 kg gnojiva dok starijim stablima prilagodimo količinu.  Preporuka je u punoj rodnosti 1-2 tone po ha.

REGISTRIRANI EKOLOŠKI MASLINARI koriste Biogrenu, organsko gnojivo koje je dozvoljeno u ekološkoj poljoprivredi. Briketirano gnojivo životinjskog porijekla, koje sadrži veliki broj mikroorganizama 22 milijarde/g. Mikroorganizmi aktiviraju tlo, a time se bolje crpe hranjiva iz zemlje. Biogrenu koristimo i na kompostnoj hrpi kao poboljšivač razgradnje organske tvari. Za površinu vrta od 100 m2  dovoljno je 20 kg ovog gnojiva u briketima.

Savjetujte se s nama!!! ( 092 194 1694 i 01 621 39 66 )

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro

 

Iz novog broja Maslinara, br. 61.

Previous
Next
Previous
Next