Sorta koja kasno rađa

Predstavljamo istarsku bjelicu, kasnu sortu koja rađa stalno i obilato, a plodovi na stablu mogu ostati sve do siječnja

Istarska bjelica poznata je još pod nazivima Bjelica, Belica, Zlatna Belica, Plemenita Belica, Slovenska belica, Bianchera, Bjankera, Bianca Istriana i na sortnoj je listi maslina RH i Slovenije.

Svijetli plod

Ovo je stara sorta, za koju kažu da je prenesena iz maslinika Boljunca kod Trsta, ali se udomaćila ne samo kod nas u Istri i na Kvarneru, već je i priznata kao autohtona sorta kod naših susjeda u Sloveniji. U zadnje vrijeme polako prodire prema Dalmaciji, a posebno se sadi u kontinentalnom dijelu Dalmatinske zagore. Ime i sinonime je dobila najvjerojatnije po boji ploda, koji je svijetao, za razliku od ostalih sorti.

Stablo je bujnog rasta, guste krošnje koja ima tendenciju rasta u visinu, primarne grane su duge, uspravne, čvrste s glatkom korom, dok se rodne grančice povijaju u blagom luku prema tlu. Mlade sadnice dolaze kasnije na rod od ostalih sorata. Nije osjetljiva na rak masline, niske temperature i vjetar.

Srednje je osjetljiva na napad maslinine muhe i slabo osjetljiva na paunovo oko. Osjetljiva je na rose i magle, kada zna odbaciti lišće. List je lagano spiralno uvijen po dužini, eliptično-kopljast, zelene boje, srednje krupan i dugačak oko 8,5 cm i širok oko 1,5 cm, a peteljka je srednje duga. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, strano oplodna je sorta, pa su joj neophodni oprašivači Buža, Leccino, Pendolino i Frantoio. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 185 dana.

Kasna sorta

Plod je jajolik, simetričan, srednje veličine, sazrijeva ravnomjerno, a u fazi potpune zrelosti je svijetložute boje s brojnim pjegama, rijetko ima laganu lju¬bičastu pigmentaciju. Plod je na vrhu zaobljen, a baza mu je odrezana. Kasna je sorta koja rodi stalno i obilato, a plodovi na stablu mogu ostati sve do siječnja.

Plod je dug u prosjeku oko 2,1 cm, i širok oko 1,8 cm, težine je oko 4 grama, dok je randman ulja u plodu u fazi optimalne zrelosti (berba krajem listopada) oko 13 posto. Koštica ima jajolik oblik s laganom asimetričnošću, najveći promjer je u sredini, a vrh i baza su zaobljeni, dok je površina hrapava. Istarska bjelica je uljarica, iako se u pojedinim godinama, kada je urod manji, može koristiti i za konzerviranje.

Ulje je jako izražene pikantnosti i gorčine, zbog čega pokatkad dolazi do izražaja nedostatak punoće okusa i mirisa. Srednje je izražena voćnost, a prevladava lišće, trava, radič i aromatično bilje, te spada u jako izražena neharmonična ulja, ali je jako stabilno na proces oksidacije zbog velikog sadržaja antioksidansa.

Iz časopisa Maslinar br. 75

NARUČITE ČASOPIS

Previous slide
Next slide