Jasminov moljac napada mlade masline

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin piše o jasminovu moljcu, štetniku koji sve češće napada mlade maslinike

Među brojnim kukcima koji napadaju maslinu izdvajaju se i neke vrste leptira. Među njima je ekonomski značajan i svim proizvođačima dobro poznat Maslinov moljac. Međutim, osim moljca prisutne su i vrste koje u određenim okolnostima (klimatski čimbenici, starost nasada, uzgojni oblik, agrotehničke mjere i sl.) mogu uzrokovati izvjesne štete.

Napada mlade nasade

U prvom redu mislimo na jasminovog moljca (Palpita unionalis). Premda mu u imenu stoji jasmin, zapravo se radi o oligofagnoj vrsti koja se sve češće pojavljuje u maslinicima. Kako se radi o štetniku koji nije ekonomski značajan njegova pojava uglavnom prolazi neopaženo. Ono što očito utječe na porast populacije ovog štetnika je prisutnost različitih biljaka domaćina u agroekosustavu uzgoja masline.

Tako osim masline napada kalinu (Ligustrum), zatim oštećuje jasen (Fraxinus), zeleniku (Phllyrea), pa čak i jorgovan (Syringa). Sve ove prethodno navedene vrste poput masline pripadaju istoj porodici (Oleaceae). Osim toga sve su specifične i za područja na kojima se uzgajaju masline. Jedan od razloga sve veće pojave je i povećanje površina pod mladim nasadima na kojima su štete puno izraženije i značajnije nego na rodnim stablima.

Odrasli kukac je za razliku od tzv. dnevnih leptira prilično neugledan i više podsjeća ne neke noćne vrste. Tijelo mu je svijetlosmeđe boje veličine oko 3 cm, a krila su mu bijela s nešto tamnijim rubom. Aktivni su uglavnom noću i u sumrak. Vrsta prezimljava u obliku gusjenice, a odrasli leptiri lete od početka svibnja pa sve do kraja studenog, iako se pojedini primjerci u maslinicima mogu naći i tijekom zime. U pravilu kada krene vegetacija iz kukuljica, ovisno o vremenskim čimbenicima izlijeću prvi odrasli kukci koji nakon kopulacije odlažu jaja na vršne dijelove izboja (listići i pupovi).

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

 

 

 

Previous slide
Next slide