Jasminov moljac posebno napada mlade nasade

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Radi se o štetniku koji ima sve veći značaj u našim maslinicima, a posebno kod mladih nasada i sadnica u rasadnicima, koji počinje s djelovanjem početkom lipnja, za vrijeme cvatnje i traje sve do berbe.

Leptir je bjelkaste boje s poluprozirnim krilima, djelovanje zelene gusjenice ovog leptira na maslinama mlađim od šest godina, lako ćemo uočiti na izgrižena 3-4 mlada listića na vrhovima mladica, dok su ostali listići probušeni. U isto vrijeme grize i vrši pup, tako da je porast izboja zaustavljen, a sama sadnica zaostaje u razvoju jer se formiraju prostrani izboji na vrhu grančice u obliku metlice. prepoznat ćemo njegovu prisutnost na vrhovima mladica i po tome što su vršni listići zalijepljeni paučinom, a kad je otvorimo, naići ćemo na zelenu gusjenicu.

Moramo naglasiti da je jasminov moljac otporan na većinu prirodnih insekticida, posebno na prirodni piretrin, stoga preporučamo za suzbijanje ovog leptira iznimno koristiti “neem” insekticid, ali moramo znati da isti uništava i brojne druge korisne kukce u našem masliniku.

Kako je gusjenica dobro zaštićena u kukuljici, preporučamo odstranjivanje iste mehaničkim putem, ali i stalnu kontrolu mladih tek posađenih nasada i obavezno posvetiti posebnu pozornost, ne gnojiti obilno i nekontrolirano dušičnim gnojivima.

Za suzbijanje ovog štetnika preporučaju se pripravci Baturada i Biobita, koji pripadaju biološkim insekticidima na osnovi spora B.t..

 

Iz knjige Ekološki uzgoj maslina

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!