Jesenska gnojidba Plantella organskim gnojivima preduvjet je za berbu sljedeće godine

Voćke svake sezone crpe hranjiva iz tla, zato su tla na jesen iscrpljena. Iskusni voćari znaju, da ono što je odneseno, moramo tlu vratiti, jer u prirodi može potrajati i 1000 godina, da nastane 1 cm plodnog sloja.

Samo  s organskim gnojivima popravljamo fizikalne, kemijske i biološke karakteristike tla i povećavamo biološku aktivnost tla.

 

ORGANSKOM GNOJIDBOM POSPJEŠUJEMO STVARANJE HUMUSA U TLU

Zašto je humus važan u tlu? Tlo koje obiluje humusom ima dobar vodo-zračni odnos  a u takvom tlu korijen može lakše uzeti sva ona hranjiva koja su mu dostupna, regulira se pH tla ,… Humusne tvari igraju ključnu ulogu u plodnosti tla i biljnoj ishrani. Biljke uzgojene na tlima koja sadrže odgovarajući postotak tih tvari su zdravije, daju veći prinos, a ubrani su plodovi bolje prehrambene kvalitete.

 

KOJE ORGANSKO GNOJIVO ODABRATI?

Stajnjak  je koristan i za voćku i za tlo  ali njegov učinak nije tako brz i nije ekonomičan. Količinski bi trebalo dodati u zemlju 20 kg po stablu starosti do 10 godina a učinak bi se vidio tek kroz 2-3 godine.

Plantella ima bolje rješenje: briketirana organska gnojiva. Plantella gnojiva su idealna  za osnovnu jesensku organsku gnojidbu ali kao prihrana  svake godine u rano proljeće.

 

MASLINICI-pognojimo ih Plantella organikom za masline

Mnogi iskusni maslinari zadovoljni su upotrebom organskog Plantella gnojiva. Organska gnojidba se mora obaviti odmah nakon berbe. Obilan urod na maslinama iscrpio je zemlju.  Masline gnojene nakon berbe kvalitetnije će krenuti s vegetacijom u veljači 2020. i bit će otpornije. Hranjiva će usvojiti postepeno a to je puno bolji i efikasniji način za kondiciju stabla.

Plantella organik za masline sadrži sva  potrebna hranjiva za zdrav rast, plodonošenje i dobru kondiciju maslina . Sadrži prirodni udio dušika, kalija, fosfora, kalcija ali i svih drugih mikrohranjiva kao što  je bor, magnezij, željezo.. Gnojivo sadrži i više KALCIJA koji je ključan za bolju oplodnju i više plodova , ali i više KALIJA koji utječe na bolju kvalitetu maslinova  ulja.

Količinu gnojiva određujemo prema kondiciji, rodnosti, starosti i bujnosti stabala. Kod gnojidbe mladih maslina do 5 godina možemo koristiti od 0,5- 2 kg gnojiva dok starijim stablima prilagodimo količinu. Preporuka je u punoj rodnosti 1-2 tone po ha.

 

VINOGRADI –pognojimo ih Plantella organikom za vinograde

Vinograde gnojimo organskim gnojivima u jesen. Birajmo najbolje gnojivo a time će nam i urod biti kvalitetniji i veći. Za vinograde najbolje je organsko gnojivo Plantella organik za vinograde.

Pored organske tvari u Plantella Organiku za vinograd najbitniji su dodaci željeza u obliku kelata i sulfata, koji su iznimno brzo topivi i zato najučinkovitije djeluju i sprječavaju pojavu kloroze. Drugi bitni dodani sastojci u ovom organskom gnojivu su prirodni BENTONIT I ZEOLIT s puno prirodnih minerala. Zeolitna brašna bolje zadržavaju dušikove spojeve, dok bentonit ima sposobnost bubrenja da veže i zadržava velike količine vode. To sprječava ispiranje hranjivih tvari i vode, rahli tla i olakšava cirkulaciju. Zbog sadržaja silikata, biljna tkiva su ojačana, što čini biljke otpornije na bolest i štetnike.Sve to utiče na rodnost, kvalitetu i na veći prirast od 30%.

 

EKOLOŠKA PROIZVODNJA-upotrijebimo Biogrenu

Mnogi poznati eko maslinari i vinogradari koriste organsko eko gnojivo Biogrena. Škrta i iscrpljena tla trebaju posebnu gnojidbu i tada koristimo visoko kvalitetno organsko gnojivo za ekološku proizvodnja u obliku peleta Biogrena. Biogrena koja osim bogatog sastava sadrži najviše mikroorganizama, čak 22 milijarde / 1 gram (za usporedbu: dobro odležano stajsko gnojivo sadrži samo 800 tisuća / gram). Zbog izuzetno intenzivne mikrobiološke aktivnosti utječe na život u tlu, revitalizira ga i uspostavlja biološku ravnotežu te omogućava oslobađanje hranjiva koja se nalaze u tlu. Time daje biljkama sve mogućnosti, da potiču svoj potencijal.

PLANTELLA ORGANIK peletirano univerzalno organsko gnojivo  koristimo za sve kulture koje uzgajamo . Dozvoljeno je u eko proizvodnji !!!

  • Sadrži sva potrebna hranjiva
  • 30% više prinosa i bolja kvaliteta
  • Aktivno djeluje i do 6 mjeseci

 

POTRAŽITE HIT PLANTELLA ORGANSKA GNOJIVA u mjesecu LISTOPADU po akcijskim cijenama!!!! 

 

Savjetujte se s nama!!!

stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić

092 194 1694 i 01 621 39 66

milica.sekulic@unichem-agro.hr

 

Iz novog broja Maslinara, br. 60.

Previous slide
Next slide