Jesu li kasna gnojidba i rezidba nakon berbe opasne

Suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin piše o zaštiti masline od hladnoće i ističe zašto posebno valja paziti kada se obavlja gnojidba i rezidba

Jesensko razdoblje polako ide kraju, a pred nama je zima koja barem prema dosadašnjim meteorološkim prognozama ne bi trebala značajnije odstupati od prosjeka. Međutim, na nekim područjima nije isključena mogućnost prodora hladnih fronti, moguće i snježnih padalina.

Nakon berbe

Jesen je i period u kojem dolazi do nešto obilnijeg stvaranja spora ekonomski najopasnijeg uzročnika bolesti masline, paunovog oka (Spilocea oleagina), pa je do sada već trebalo obaviti zaštitu. Ako je jesenska zaštita izostala, tretiranje je poželjno obaviti odmah nakon berbe. U tu svrhu preporučaju se sredstva na bazi bakra, a posebno bakarni oksiklorid i to u količini od 200 do 300 g/100 l vode.

Za razliku od nekih drugih Cufungicida kod novijih pripravaka na osnovu bakarnog oksiklorida doza je nešto manja, a djelatna tvar se otpušta postupno pa je i djelovanje nešto duže. Svakako je važno poštivati propisanu dozu i tretirati odmah nakon pripreme škorpiva.

Ako smo ipak propustili jesenske rokove, kasno zimsko tretiranje bakrom neće značajnije pridonijeti zaštiti pa ga treba izbjegavati. Naime bakar može uzrokovati otpadanje zaraženog lišća prije vremena.

Treba imati na umu da iako zaraženo, lišće još uvijek doprinosi stvaranju cvjetnih pupova. Ranije otpadanje lišća može dovesti do izvjesnog šoka i dodatno oslabiti biljku. Kako neki od maslinara zajedno s berbom obavljaju i odstranjivanje dijela krošnje, visokih, teško dostupnih ili prstenovanih grana, tretiranje bakrom donosi i dodatnu korist. Naime, neki spojevi na bazi Cu sprječavaju širenje bakterije Pseudomonas savastanoi koja uzrokuje rak masline.

Ulomak iz časopisa Maslinar br 49.

Previous slide
Next slide