Još jedna topla zima

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin predviđa da će se razmjerno toplo vrijeme nastaviti u prosincu, pa i u siječnju kada bi temperatura mogla biti znatno viša od klimatološkog prosjeka.

Još jedna hirovita maslinarska sezona je za nama! A kako je išla svojim tijekom, tako je na koncu neobično i završila. U prošlom smo broju Maslinara najavili razmjerno toplo vrijeme u listopadu i studenom, no prognoze su se ostvarile debelo iznad očekivanja!

I dalje toplo

Prema najnovijim prognozama, razmjerno toplo vrijeme nastavit će se i u prosincu, osobito njegovoj prvoj polovici. No i u nastavku mjeseca – pa i u siječnju – temperatura bi mogla biti znatno viša od klimatološkog prosjeka.

Sadašnje dugoročne prognoze predviđaju da bi se znatno pozitivno odstupanje temperature trebalo produžiti i do kraja zime (veljača) pa i tijekom proljeća, no ono bi se trebalo postupno smanjivati, odnosno vrijeme bi moglo biti u granicama uobičajenog ili malo toplije od njega.

Čini se, dakle, da nas vjerojatno čeka (još jedna) relativno topla zima. Važno je to naglasiti zbog potencijalne zaštite od štetnika, posebice paunovog oka. Ipak, iako će ukupno uzevši temperatura vjerojatno biti viša od prosječne, mogući su – dapače gotovo sigurni – periodi hladnog vremena. Tome u prilog govori i statistika vjerojatnosti pojave mraza u priobalnom području. No zasad je naravno nemoguće precizno prognozirati kada će se ta hladna razdoblja dogoditi, pa savjetujemo maslinare da prate redovne prognoze i upozorenja, kao i posebne agrometeorološke prognoze koje izdaju agrometeorolozi DHMZ-a.

 

Iz novog broja Maslinara, br. 61.

 

Previous slide
Next slide