Kako do vlastitog eko egzotičnog voća bez muke?

Razgovarali smo s Martinom i Ivanom Šulog, vlasnicima i pokretačima tvrtke Exotic King koji svoje dugogodišnje iskustvo stečeno vlastitim rukama, žele podijeliti sa svima onima koje zanimaju egzotične kulture

Želja vam je imati svoj voćnjak, no nemate vlastitu parcelu? Zamišljate se u prirodi okruženi stablima indijanskih banana na samom rubu parka prirode Medvednica, s pogledom na Alpe u Donjoj Bistri uz šumu koja s tri strane okružuje plantažu indijanskih banana ili na jadranskoj lokaciji kod Poličnika u blizini Zadra, Rab 70 Asimina 3 godine, 70 yuzu 4 godina, 50 pistacija, 180 badema 3 i 4 godine. Farkaševac kod Bjelovara hektar asimina, otok Hvar 0,5 hektara asimine, Cres, a uskoro i druge dalmatinske lokacije.

Vjerovali ili ne, odnedavno taj vaš san može postati stvarnost zahvaljujući Martini i Ivanu Šulogu, vlasnicima i pokretačima tvrtke Exotic King koji svoje dugogodišnje iskustvo stečeno vlastitim rukama, žele podijeliti sa svima onima koje zanimaju egzotične kulture.

Naime, ovaj vrijedni bračni par, od nedavno svim zaljubljenicima u egzotično voće i povrće omogućuje da unajme voćnjak u kojem će saditi egzotične kulture prema osobnim željama i potrebama, poštujući pravila ekološkog uzgoja, te bez velikih briga uživati u njegovom urodu.

Iako svjesni istine da danas malo ljudi ima svoju zemlju, ali i vremena baviti se poljoprivrednim uzgojem, ključni razlozi zbog kojih se ušlo u realizaciju ove originalne ideje leži u sve većem interesu današnjeg čovjeka za zdravim namirnicama, te njegovoj želji za povratkom prirodi.

Naravno, potrebno je naglasiti i činjenicu da je onima koji su nepovjerljivi prema novim voćnim vrstama, na ovaj način, što se tiče budućeg vlastitog uzgoja, mogućnost rizika smanjena na minimum.

U želji da saznamo što više o samom projektu, o načinu na koji funkcioniraju eko-egzotični voćnjaci, te koji su preduvjeti da bi mu se pristupilo, razgovarali smo s Martinom i Ivanom.

Što su Urbani eko-egzotični voćnjaci, gdje se nalaze, koji je njihov cilj, te na koji se način korisnici mogu prijaviti za ulazak u ovaj jedinstveni projekt?

Kao spas od brze i stresne svakodnevice u gradu, korisnici mogu posjetiti i unajmiti voćnjake budućnosti u mirnoj zelenoj oazi u Gornjoj Podgori na Medvednici, gdje postoji i smještaj za prenoćiti.

Riječ je o konceptu virtualnih voćnjaka koje korisnici kreiraju na već zasađenim, ali i novim površinama.

Korisnici uređuju i prate razvoj biljaka u dogovoru s Martinom i sa mnom, pa na terenu sve te radnje prenosimo u voćnjake u kojima korisnici na kraju ubiru stvarne, organski uzgojene plodove egzotičnog voća.

Prijave se šalju na mail adresu: sulog@sulog.hr, a uskoro i preko aplikacije.

Sade li zakupci voće sami ili to čini netko za njih, da li se najam plaća za cijelu godinu ili na određeno razdoblje, te da li u konačnici zakupci sami beru uzgojeno voće ili im se ono dostavlja na njihovu adresu i pod kojim uvjetima?

Sve se radi prema želji onoga tko je unajmio postojeće voćke ili nešto dodatno zasadio: od toga da li će voće sami brati ili će ono biti ubrano za njih i zatim dostavljeno na njihovu kućnu adresu.

Zakupac ima pravo otkupiti više voća od onoga koje je rodilo na njegovim stablima, također može ponuditi da se njegovi viškovi otkupe ili prerade u trenutno dostupne proizvode poput pekmeza, pive, hladno prešanih sokova, smrznute pulpe, likera, rakije ili sladoleda.

U prvoj godini, naravno, nije moguće sve predvidjeti, ali ovisno o interesu samih korisnika, te količini zanimanja za određeni projekt / proizvod, tko zna gdje će nas odvesti put.

Iako se plodovi u našim klimatskim uvjetima u pravilu beru tijekom ljeta i jeseni, zakup se plaća svih 12 mjeseci,budući da na zemlji ima posla tijekom cijele godine,.

Korisnicima se nudi mogućnost da sami odluče hoće li dolaziti subotom kako bi brali voće koje je dozrijelo ili će izabrati opciju dostave koja se realizira tri puta tjedno, a čija se cijena za područja Zagreba primjerice kreće oko cca. 35 do 40 kuna.

Voće se može podići na Trešnjevci u prodajnom prostoru L’erotic house of gin and spices Maruševećka 8 , Trešnjevka ili u kafiću L’erotic Gin Bar, Tomašićeva 13 Zagreb. Uskoro i u Dubrovniku i Puli.

 

Drugi dio razgovora s Martinom i Ivanom Šulog pročitajte u sljedećem broju Maslinara.

 

Previous
Next
Previous
Next