Kako je najbolje obaviti sanitarnu rezidbu masline

Stručni suradnik Maslinara Kristijan Franin piše o osnovnim načinima obnove maslina nakon požara, obnovi na panj i sanitarnoj rezidbi.

Izrazito sušno ljeto praćeno brojnim požarima uzelo je svoj danak u velikom broju maslinika. Nažalost šteta će se odraziti u idućim vegetacijskim sezonama jer obnova masline, ovisno o stupnju oštećenja traje od 2 pa do 4 ili 5 godina. Proizvođačima ne preostaje ništa drugo nego prionuti poslu i svakako se oboružati strpljenjem jer se nažalost u kratkom vremenu situacija ne može popraviti.

Obnova na panj

Postoji nekoliko različitih modela obnove masline nakon požara što primarno ovisi o stupnju, odnosno obliku oštećenja stabla. Pristup sanaciji nije jednak ukoliko je deblo izgorjelo u potpunosti ili samo djelomično, odnosno ukoliko je oštećena samo krošnja (lišće). Najprije je potrebno napraviti procjenu šteta, a nakon toga odlučiti u kom smjeru će ići obnova. Ukoliko je stablo stradalo u potpunosti treba obaviti potpunu regeneraciju. Ovaj zahvat se provodi odstranjivanjem debla u razini tla, dakle radi se o tzv. obnovi na panj. U prvoj godini nakon obnove će iz korijena izbiti veći broj izboja koje treba ostaviti. Svrha tih izboja je postizanje što brže ravnoteže između podzemnog i nadzemnog dijela. Drug godine nakon odstranjivanja debla treba prorijediti izboje na način da se ostavi između 8 i 10 najbolje razvijenih.

Prema navodima stručnjaka trebalo bi ostaviti one izboje koji su udaljeni od starog panja barem 0,5 m. Nije dobro odabrati izdanke na ostacima panja jer su takvi izdanci slabiji i lakše se lome. U trećoj godini treba ostaviti 5 do 6 najbolje razvijenih izboja. Četvrte godine se provodi prorjeđivanje na 3 ili 4 izboja, koje je ujedno i zadnje. Kod izbora izboja je bitno naglasiti da se uvijek odabiru najrazvijeniji, ali i najbolje smješteni, odnosno raspoređeni u odnosu na panj. Preostali izboji nakon četvrte godine čine novo stablo koje u pravilu ulazi u reproduktivnu dob s prinosom od nekih 1,5 kg po stablu. Sva ova stabla bi punu rodnost trebala postići u sedmoj ili osmoj godini nakon obnove. Kod ovakvog načina trebalo bi obaviti nadosađivanje nasada ili barem precjepljivanje drugim sortama, osobito oprašivačima. Nakon obnove potrebno je obaviti i sve ostale agrotehničke mjere, posebno gnojidbu i navodnjavanje.

Ulomak iz časopisa Maslinar broj 48

NARUČI ČASOPIS

Previous
Next
Previous
Next