Kako sačuvati djevičansko maslinovo ulje?

Dr.sc. Marin Krapac pobrojao je sve korake na putu do ekstra djevičanskog maslinovog ulja koji se apsolutno moraju ispoštovati, da bi se dobilo i sačuvalo upravo takvo ulje

Zdravstveno stanje

Zdravstveno stanje ploda uvelike utječe na kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja, a glavni štetnik koji u našim agroekološkim uvjetima radi probleme maslinarima jest maslinina muha (Bactrocera oleae). Naime muha odlaže jajašca u plod te se iz ploda razvija ličinka (crv) koji se hrani mesom ploda bušeći hodnike. Na ovaj način dolazi do kvarenja ulja već u samom plodu, a u uljima od dobivenih zaraženih plodova mogu biti izražene mane po crvljivom, užeglom ili pljesnivom te više vrijednosti slobodnih masnih kiselina. Osim prisutnosti mana, maslinova ulja od zaraženih plodova imaju niže intenzitete pozitivnih svojstava gorčine, pikantnosti i voćnosti.

Najbolji način berbe plodova pri kojem su mehanička oštećenja plodova maslina najmanje izražena jest ručna berbe. Ovaj način berbe se uglavnom koristi za berbu plodova stolnih sorti maslina namijenjenih konzerviranju, jer ručna berba plodova zahtijeva puno ljudskog rada, a radne snage je sve manje. Berba plodova jest skup agrotehnički zahvat i korištenjem strojeva (tresača) berba se može ubrzati i pojeftiniti. Ovisno o izvedbi tresača te sorti i roku berbe mehanička oštećenja plodova su više ili manje izražena. Ukoliko su mehanička oštećenja plodova veća te ukoliko plodovi dulji period čekaju na preradu mogu se razviti mane po pljesnivom i vinski-octikavom.

Ulomak iz časopisa Maslinar br. 79

NARUČI OVDJE!

Previous slide
Next slide