KAKO POMLADITI MASLINU

Najradikalniju i najtežu rezidbu, iz panja i guke, koja se obavlja u zimskim mjesecima, stručno je pojasnio pok. dipl. ing. Dobroslav Elezović u knjizi Rezidba maslina

Zimi možemo obavljati samo onu najradikalniju i najtežu rezidbu: pomlađivanje iz panja i guke. Zima je za maslinu slična narkozi za čovjeka, pa ova teška operacija manje boli. Obnova iz guke zahtijeva eliminiranje sveg nadzemnog dijela stabla u razini tla i sveg podzemnog drva osim izabranih guka. Dva su kriterija obnove: starost stabla i zdravstveno stanje podnožja debla u razini tla. Vrlo stara stabla (150 godina i više) ne treba uopće pitati, ona su zrela za obnovu iz guke, a iz guke obnavljamo i ona stabla čija je sredina istrunula, šuplja i kad je panj većeg promjera s jasno odijeljenim glavnim žilama – gukama.

Postupak pomlađivanja ide ovako: valja otkopati zemlju uokrug stabla do oko jedan metar. Dubina otkopa mora biti tolika da žile ostanu u zraku, tj. otkopane i potkopane, da čovjek vidi njihovu jačinu, zdravstveno stanje i dr.

Više u časopisu Maslinar broj 55.

Previous slide
Next slide