Kako pomoći maslini u borbi protiv suše

Prema prognostičkim najavama suša i vrućina će potrajati sve do listopada pa donosimo nekoliko zlatnih savjeta za borbu protiv suše

Natapanje

Maslini treba vlaga u zoni korijena tijekom cijele godine, a posebno od travnja do rujna. Za vrijeme ljeta maslini treba natapanje svakih 10-15 dana.

Dvadeset litara vode po kvadratnom metru

Prema procjeni stručnjaka u prosječno sušnoj godini i s prosječnim urodom svakoj maslini treba za jedno natapanje dvadeset litara vode po jednom kvadratnom metru, odnosno za jednu maslinu staru dvadesetak godina treba oko dvjesto litara vode.

Zalijevati obilno i rijetko

Maslinu treba zalijevati obilno, a rjeđe, jer češće zalijevanje s manje vode usmjerava površinski razvoj korijenova sustava, a onda maslina nema stabilnost i vjetrovi je mogu prevrnuti.

Gradnja bunara

Ukupna količina koja padne u prosjeku na metar kvadratni u priobalju je oko 800 litara, a ako uzmemo u obzir da stara maslina koristi oko 50 metara kvadratnih, jasno je da prikupljanjem u akumulaciju samo 10 posto kišnice, rješavamo sve probleme. Danas se vrlo jednostavno može izgraditi odgovarajuća akumulacija.

Mikrorasprskivači

Sustavi za navodnjavanje mogu biti kap na kap i mikrorasprskivači, pri čemu je na skeletnim i propusnim terenima bolje koristiti mikrorasprskivače.

Plitki korijen

Maslina ima veći dio korijena plitko, oko 30 cm dubine, stoga je njezina reakcija na sušu tako izražena jer se štiti zahvaljujući svojoj građi i rijetkim korijenima koji su se uvukli u pukotine zemlje i kamene rasjekline.

Najbolji način

Najbolje je iskopati jarak u promjeru od jedan do dva metra oko masline, što ovisi o veličini stabla. Pustiti vodu da teče u taj jarak, a u međuvremenu očistiti stablo od vodopija i mulaca, iščupati travu i popraviti veziva na mladim maslinama. Kada se ulije oko 100 do 200 litara vode, premjestiti cijev na drugu maslinu i ponoviti postupak, a oko prethodne već zalivene masline, zatrpati jarak sa zemljom i tako spriječiti isparavanje.

 Čuvanje vlage

Vlagu u zemlji oko masline čuvamo pravovremenom i pravilnom plitkom obradom – prašenjem tla, kao i zastiranjem – malčiranjem tla ispod masline. Tako uništavamo korove oko biljke koji joj kradu vlagu i prekidamo kapilare u površinskom sloju tla čime sprječavamo isparivanje vlage.

Večernje zalijevanje

Svi oni koji nemaju ili ne mogu imati moderni sustav za navodnjavanje, a imaju vodu najbolje je da redovito uvečer zalijevaju.

Previous
Next
Previous
Next