Kako prepoznati i što učiniti ako maslini fali željeza

Koji su simptomi nedostatka željeza, kako se manifestiraju, i što može odmoći, a što pomoći maslinama u tom slučaju, donosimo u ovome članku

Osim bolesti i štetnika jedan od značajnih uzroka smanjene količine i kakvoće prinosa u maslinarskoj proizvodnji je nedostatak pojedinih hranjivih elemenata, a među njima svakako željeza Fe. Željezo ima važnu ulogu u brojnim fiziološkim procesima kao što su transport elektrona, disanje, sinteza klorofila, asimilacija dušika itd. Za razliku od nekih drugih elemenata pokretljivost željeza u biljci je prilično usporena. Do nedostatka ovog elementa dolazi najčešće u alkalnim tlima (pH > 7), međutim isto tako se nedostatak može javiti na tlima neutralne, kao i kisele reakcije.

Žućenje listova

Budući da je veliki dio tala na kojima uzgajamo masline uglavnom alkalne reakcije ferokloroza je stoga u maslinicima česta pojava. Karbonatna tla često sadrže veće količine ukupnog, međutim jako malo biljci pristupačnog oblika željeza. Osim pH vrijednosti, na deficit željeza utječe i manjak ili višak nekih drugih elemenata (P i Ca), te iona teških metala. Na tlima s visokim sadržajem vapna se kloroza često pojavljuje u prvim godinama uzgoja. Naime podizanju nasada prethodi vrlo duboko oranje tzv. rigolanje. Tim postupkom dublje slojeve tla koji su u pravilu bogatiji kalcijem, iznosimo na površinski dio, gdje se razvija najveća masa korijenova sustava. Osim toga gnojidba nezrelim stajskim gnojem također može izazvati klorozu. Stoga je potrebno koristiti samo zreli stajski gnoj.

Najpovoljnija koncentracija željeza u listu je oko 50 mg/kg, dok će se deficit željeza pojaviti kod koncentracija nižih od 38 mg/kg. Ponekad nema vidljivih simptoma bez obzira što je dokazana manja koncentracija u listu. Simptomi nedostatka željeza se očituju u promjeni boje mladih listova. Listovi poprimaju svijetložutu do žuto zelenu boju, zatim se intenzitet žute boje pojačava do limun žute. Ponekad listovi mogu imati i svijetložutu do gotovo bijelu boju. Dakle promjena je najuočljivija na mladim listovima, dok se simptomi na starijim listovima javljaju kasnije. Kao što je prethodno naveden, razlog tome je slaba pokretljivost željeza u biljci.

 

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČI ČASOPIS

Previous
Next
Previous
Next