Kako uništiti maslinovog moljca

Budući da polako završava period cvatnje masline, možemo očekivati formiranje mladih plodova, a time i pojavu druge generacije maslinovog moljca.

Ženka moljca može odložiti i nekoliko jaja po jednom plodu i to na ostacima čaške cvijeta (dio u blizini peteljke). Nakon završene inkubacije, ličinke se ubušuju u formirane plodove i hrane se njima uzrokujući štetu. Da bismo uspješno zaštitili masline od ovog nametnika, nužno ga je na vrijeme uočiti. Prema literaturnim podacima, ženka ne odlaže jaja na plodove manje od 4 mm. Stoga bi bilo poželjno obaviti pregled nešto većih plodova na odložena jaja te na temelju njihove brojnosti izračunati indeks zaraze i u skladu s rezultatima organizirati zaštitu.

Suzbijanje plodne generacije ovog štetnika preporuča se provesti kada je indeks zaraze plodova, prikazan kao postotak plodova s odloženim jajima, iznad 40 posto. (…) [P]rednost u svakom slučaju treba dati pripravcima koji su dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji. Dozvolu na hrvatskom tržištu imaju, između ostalih, preparati na bazi bakterije Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, SOJ: PB 54. Sredstvo je bolje primijeniti predvečer jer je osjetljivo na UV zračenje. Boljem učinku preparata pogoduje nešto viša vlažnost zraka. Prilikom tretiranja treba dobro navlažiti donju stranu lišća.

Bitno je naglasiti kako je najveća djelotvornost ovih pripravaka uočena kod suzbijanja ranijih stadija gusjenice (I i II stadij). Dakle, ukoliko zakasnimo s aplikacijom ovih sredstava njihova učinkovitost može izostati.

Preuzeto iz članka dr. sc. Kristijana Franina, “Valja pratiti štetnike i reagirati na vrijeme” u Maslinaru broj 34

Za više informacija pretplatite se na časopis Maslinar ili naručite stare brojeve Maslinara.

Previous slide
Next slide