Kalendar radova u lipnju

Čisto tlo – dobar urod

U ovome razdoblju posebnu pozornost valja posvetiti održavanju tla u maslinicima. Moramo ga održavati čistim od korova ili čestom plitkom obradom, ili kosidbom trave ili pak kao nužno zlo prskanjem herbicidima, a sve da bismo sačuvali vlagu u tlu. Za maslinu vlada mišljenje kako je stvorena za sušu, te da joj voda nije neophodna. To je zabluda, maslina treba najviše vode od početka cvatnje do zametanja plodova, baš u ovo vrijeme, i jako je važno održavati tlo ispod masline čistim i bez korova, jer to osigurava dobar urod masline.

Prskanjem preparatima bogatim kalcijem

Sredinom mjeseca na karbonatnim tlima obavlja se prskanje željeznim otopinama radi suzbijanja kloroze. Na crvenicama prska se preparatima bogatim kalcijem radi poboljšanja kakvoće mesa ploda masline. Desetak dana nakon cvatnje, a to je početak lipnja, moramo ponoviti prskanje.

Savjet mjeseca

Krajem mjeseca valja zametnute plodove održati dodavanjem hranjivih otopina prskanjem putem lista i ploda, jer izuzetno sušno razdoblje može prouzročiti sušenje i opadanje većine plodova. To obavljamo prskanjem s dušičnim pripravcima, koji sadrže većinu makro i mikro hraniva.

Moljac napada plodiće

Na maslini se može pojaviti nova generacija maslinovog moljca koji sada napada plodove, koji su veliki kao zrno papra. Da bismo to spriječili, krajem mjeseca maslinu prskamo protiv maslinova moljca ako nismo prskali protiv generacije koja napada cvijet. Za ovo se koriste inhibitori razvoja insekata, a ova prskanja se obavljaju kada plod masline dosegne veličinu zrna pšenice.

Pipa grize lišće

Početkom lipnja, nekad i ranije javlja se u masliniku pipa skorovača i ostaje sve do jeseni. Često su vidljive posebno na mladim vršnim listovima grizotine različitog oblika, izgriženo nazubljeno lišće. Zaštita mladih stabala od skorovače najbolja je stavljanjem ljepljivih traka oko mladog debla, a mogu se koristiti i razna ljepila za miševe, te posipati sumpor oko debla. Time se sprječava uspinjanje skorovače u krošnju i na mlade listove. Nepokošena trava može biti izvrstan put skorovači prema krošnji, ako se donje grane diraju s travom, i na taj način dospiju u krošnju, bez obzira što je deblo zaštićeno.

Napravite vodospremnik u masliniku

Ako imate mogućnost gradnje rezervoara za vodu, koju ćete skupljati tijekom zime, ili ako možete crpiti vodu iz bunara u polju, ne oklijevajte, počnite ozbiljno i intenzivno razmišljati, jer godine, odnosno ljeta, koja su pred nama prisilit će nas da, ne samo u cilju većeg prinosa maslina, već i njihove opstojnosti kupujemo sve skuplju pitku vodu i zalijevamo masline.

Za ekološke maslinare 

Ako ste ovog proljeća sadili mlade masline, treba ih češće okopati, zaliti i posebno štititi od štetnika.

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

Previous slide
Next slide