Ne zaboravite skladištiti ulje, pomladiti stabla masline, pretočiti ulje

NIKAKO NE ZABORAVITE:
– spremiti ulje
– pomladiti stabla nakon berbe
– zaštititi masline nakon berbe
– pretočiti ulje
– sačuvati kominu
– pripremiti sadne jame
– ubrati crne masline

Savjet mjeseca

Tijekom prosinca mogu se još uvijek brati sorte: Dužica, Uljarica, Žutica, Piculja, Mastrinka i Zuzorka. Plodovi moraju biti potpuno zdravi, bez uboda, kraste ili bilo kakvog drugog oštećenja.

Pravilno uskladištite ulje

Skladištenje ulja je završni korak procesa dobivanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja i treba mu pristupiti posebno pažljivo i odgovorno, jer nepravilnim načinom čuvanja možemo znatno narušiti njegovu kvalitetu. Ulje se čuva u hladnim prostorima, u spremnicima izrađenim od nehrđajućeg čelika (inoksa) s konusnim dnom, zaštićenim od naglih promjena temperature. Spremnici moraju biti što puniji kako bi kontakt ulja sa zrakom bio sveden na minimum. Manje količine ulja ili one za kućnu upotrebu potrebno je čuvati u tamnim staklenim bocama (nikako plastičnim), zaštićenim od utjecaja svjetla i povišene temperature.

 Može se obaviti pomlađivanje iz guke

Pomlađivanje stabla iz guke obavlja se u prosincu, neposredno poslije berbe tako da se siječe i vadi središnji panj, a ostavlja se 4 – 5 guka na glavnim korijenima, nakon čega se zatrpaju središnje jame. Blaži oblik je ostavljanje panja, što je lakše, ali i nesigurnije. Stara stabla obvezno je podvrći pomlađivanju iz guke, što je skup i spor posao.

Bakrom i mineralnim uljem protiv štetnika u mirovanju

Tijekom berbe često dolazi do oštećenja, te se na granama ili deblu stvaraju rane, koje omogućuju ulaz uzročnicima bolesti, prvenstveno bakterijama. U zimskom periodu preporuča se korištenje proizvoda koji sadrže mineralno ulje i bakar te djeluju na štetnike u mirovanju, kao što su maslinina buha, trips, potkornjaci, pipe, medič i drugi koji prezimljuju na stablima. Također preventivno djeluje na uzročnike bolesti, kao što su paunovo oko i rak masline, u količini od 2 – 3 litre na 100 litara vode uz obvezu da se pri tretiranju, cijela maslina dobro »okupa» otopinom.

Priprema maslinika za proljetnu sadnju

Ako se planira sadnja maslinika u proljeće, najkasnije u prosincu valja iskopati sadne jame i ostaviti ih otvorenima tijekom zime. Jame se kopaju promjera 100 cm i dubine 60 – 80 cm. Prilikom kopanja jame, odvajamo slojeve (horizonte), tako da najdublji sloj samo prorahlimo i ostavimo u jami i dodamo gnojivo.

Za ekološke maslinare

Budući da komina od masline može izvrsno poslužiti kao stočna hrana, visokokalorični ogrjev, vrijedno bio organsko gnojivo te sirovina za proizvodnju bio dizela, valja je sačuvati i upotrijebiti.

 

Tekst iz 67. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide