Kalendar radova za studeni

Ne zaboravite:

  • Završiti berbu maslina
  • Preraditi masline
  • Pretočiti ulje ako ste ga preradili u listopadu
  • Pognojiti masline
  • Zaštititi masline od ozljeda nastalih u berbi
  • Kušati mlado ulje

Zadnji čas za gnojidbu!

Vrijeme je za osnovnu i meliorativnu gnojidbu koju možemo učiniti do sredine ovog mjeseca. Obavlja se i gnojidba NPK u sadne jame prema kemijskoj analizi ili tipu tla, a iznose 1300 – 2800 kg/ha, ili po sadnoj jami koja zahvaća volumen širine 120 cm i dubine 60 – 80 cm, unosi se 1,3 – 1,5 kg NPK 10-30-20 ili NPK 8-26-26. Na crvenicama u sadnu jamu uz NPK dodaje se i kalcij i to 1 kg po sadnoj jami.

 

Pretakanje ulja

Uskladišteno ulje, koje smo preradili sredinom listopada, sada ćemo pretočiti, odnosno odstraniti talog iz posude i možemo početi s flaširanjem ulja. Ulje koje smo sada preradili preporučuje se čuvati u inoks posudama ili u tamnim staklenim bocama, čime sprječavamo njegovo kvarenje i čuvamo ga od tri najveća neprijatelja, temperature, zraka i svjetlosti.

Završetak berbe

U ovome mjesecu poslovi berbe su se već dobro zahuktali, uljare rade danonoćno, a još se beru kasno zrele sorte maslina. Najvažnije je paziti da se plodovi prilikom berbe ne oštete, jer oštećeni plodovi u pravilu daju ulje lošije kvalitete.

Savjet mjeseca
Transport maslina od uljare do skladišta mora se obaviti odmah po završetku prerade, a ulje što prije preliti u inoks spremnik.

Brzo do uljare

Kako bi preradili masline na vrijeme i dobili ekstra djevičansko maslinovo ulje potrebno je odmah, a najkasnije u roku 24 sata izvršiti preradu ploda masline. Za transport maslina koristimo plastične rupičaste sanduke u koje stane oko 20 kilograma maslina.

Čuvanje maslina jedino u krajnjoj nuždi

Ako se ubrane masline ne mogu preraditi isti dan kad su ubrane, onda se skladište u prozračnim skladištima na temperaturi od oko 10 stupnjeva Celzijevih. Skladište se u drvene ili plastične «gajbe», odnosno sanduke koji su na podu i po stranama rupičasti, radi bolje cirkulacije zraka i otjecanja vegetativne vode. sloj maslina u sanducima ne bi smio biti viši od 15 centimetara, a ako se skladište na više dana, treba ih svaki dan protresti.

Za ekološke maslinare

Posebnim sredstvima valja zaštititi masline od svih rana koje su se dogodile tijekom berbe i rezidbe uz berbu.

 

Objavljeno u 66. broju časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

 

Previous slide
Next slide