Kalendar radova za svibanj

I dalje se može navrtati

Tijekom svibnja može se nastaviti sa cijepljenjem ili navrtanjem, točnije spajanjem dijelova dviju vrsta maslina.
Idealno razdoblje za navrtanje je kad maslina razvija cvijet, odnosno kad je u punoj vegetaciji.

Bor prije cvatnje

Petnaest dana prije očekivanog početka cvatnje obavezno moramo masline prskati gnojivima na bazi mikroelemenata bora, čime pospješujemo oplodnju i zametanje plodova, a time pozitivno utječemo i na sam prinos. Prskanje otopinom bornih ili dušično-bornih preparata vrši se preko lista i to rano ujutro ili predvečer, nikako za toplog i sunčanog dana. Borna kiselina može se unijeti i u tlo.

Prekrijte tlo radi čuvanja vlage

U svibnju rastu temperature,čime se povećava i isparavanje vlage iz tla. Kako bi se to spriječilo, osim rahljenja tla savjetuje se i prekrivanje tla pokošenom travom, kominom masline, usitnjenim granama, šušnjem i slično. Za prekrivanje tla koristan je i tucanik, odnosno krupno usitnjeni kamen.
Nerijetko nailazimo i na „popločane“ maslinike, koji su dobro zaštićeni od isparavanja vlage te rasta korova u tlu ispod masline, a zemlja u takvim maslinicima obogaćena je mineralnim tvarima, poglavito magnezijem i kalcijem.

Inhibitorima protiv moljca

Prije same cvatnje maslina moramo pripaziti na pojavu maslinovog moljca, značajnog štetnika masline. Za uništavanje ovog nametnika korisni su biološki insekticidi te sintetski piretroidi. Ipak, važno je napomenuti da navedeni preparati imaju otrovno djelovanje i mogu uzrokovati brzu pojavu rezistentnosti pa se ne preporučuje korištenje češće od dva puta za vrijeme vegetacije.

Inhibitori razvoja kukaca, koji ne ubijaju već djeluju tako da sprječavaju razvoj nametnika na način da se prestanu hraniti i posljedično ugibaju, koriste se od polaganja jaja do cvatnje masline.

Iz 69. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide