Kalendar radova za veljaču

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

NIKAKO NE ZABORAVITE!

  • Zaliti sadnicu prije sadnje
  • Posaditi mlade masline
  • Pripremiti pribor za rezidbu
  • Pognojiti masline dušikom
  • Oblikovati mlada stabla
  • Zaštititi masline mineralnim uljima
  • Usitniti grančice nakon rezidbe

Pripremite sadne rupe

Mlade masline sadimo u već pripremljene sadne rupe. Rupa bi trebala biti veličine 100x100x60 centimetara, no ako je u krševitu tlu i nije moguće postići dubinu, valja je napraviti što je moguće većom.

Na takvom tlu ne tražimo geometrijski raspored stabala, nego sadimo gdje je najpogodnije, ali poštujući životni prostor koji će budućem stablu biti potreban, od minimalno 20 m2.

Maslina voli rastresita, pješčana tla, a u najnovije vrijeme i tla s usitnjenim kamenom, ali se prilagodi i na sva ostala. Na dno rupe stavimo organsko gnojivo, pa sloj zemlje, zatim sadnicu ne preduboko, ali ne i preplitko i oko same sadnice kojoj smo prethodno odstranili lonac ili plastičnu foliju, dobro nogama nabijemo zemlju, a pri vrhu dodamo KAN-a i opet na vrh stavimo zemlju.

Savjet mjeseca

Kod sadnje moramo uz sadnicu postaviti drveni kolac ili željeznu šipku za koji ćemo je privezati i dobro nabijemo u tlo i sve zajedno dobro zalijemo vodom.

Gnojidba dušikom

Krajem veljače na rasporedu je gnojidba dušikom, najčešće Ureom, u količini 200 kg/ha ili 25 grama po metru kvadratnom.
Ako prihranjujemo KAN-om, moramo na hektar dodati 450 kilograma, s tim da je ovako veliku količinu KAN-a potrebno podijeliti u dva obroka.

Mineralno gnojivo rasipamo na površini u promjeru od 2 do 4 metra2, udaljeno od debla.

 

Oblikujte krošnje mladih stabala

Krajem mjeseca, unatoč tome što još nije idealno vrijeme za oblikovanje krošnje mladih maslina, u toplijim krajevima i na otocima ovakva rezidba ipak se može obaviti.

Potrebno je ostaviti osnovne grane koje najviše odgovaraju obliku krošnje kojeg želimo postići, dok ostale treba pažljivo odstraniti.
Ova rezidba je najbolnija radnja, ali je u isto vrijeme vrlo korisna jer predstavlja svojevrstan šok kojeg mlado stablo doživi u puno manjem intenzitetu nego što bi ga doživjelo kad bismo te iste grane uklanjali za dvije do tri godine.

Ulomak iz 68. broja časopisa Maslinar.

Uskoro na kioscima!

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!