Kolumna | Bioraznolikost je dodatna vrijednost maslinika

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija ističe kako osviješteni maslinari nikako ne bi smjeli zanemariti ulogu bioraznolikosti u svojim maslinicima

Nekad je maslina bilo možda manje, nekad se bralo od studenog do veljace, a danas to obave ovi roboti koji rade i danju i noću. Naravno, ništa nije besplatno, pa tako i komocija i brzina imaju svoju cijenu. Pomor ptica pjevica je potaknuo udruge za zaštitu životinja i ptica da se pobune i da svojim utjecajem uspiju dobiti zakon na svoju stranu. Nije to mala stvar.

Gdje su ptice
Portugalci su uspjeli zakonom zaštititi ptice pjevice od samohodnih tresača maslina. Sada ce šumari i policija nocu obilaziti maslinike i kontrolirati te kažnjavati lovce u tami. Kad si samo predočim da je stroj usisavao sve na što je naišao, a između ostalih insekata i životinjica, i ptice, njih gotovo 2,6 milijuna, pocinjem stavljati te brojke u perspektivu. Nisu to dvije-tri zalutale ptičice, vec sistemsko istrebljenje. I kako ne stati na stranu ptica?

Ako razmislimo o našem sustavu vrijednosti prenesenim na masline, o razlozima zbog kojih je naše ulje iz
Hrvatske i Istre vec peti put uvršteno među najbolja ulja na svijetu, sigurno je među njima i činjenica da imamo male
proizvođace koji vode brigu ne o svakom hektaru, nego o svakom stablu, i koji su prepoznali važnost bioraznolikosti za održivost poljoprivrede. O tim elementima indirektno ovisi i kvaliteta ulja. I o pticama pjevicama koje nastanjuju naše maslinike i koje se zajedno s nama, a da mi to i ne primjećujemo, bore protiv štetnika: hraneći se njima.

 

Ulomak iz teksta objavljenog u 65. broju časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next