Kvalitetna natjecanja ipak osiguravaju promidžbu

Dr.sc. Mirella Žanetić ocjenjivala je ulja na ovogodišnjem NYIOOC-u i tvrdi kako ovo natjecanje predstavlja najveći izazov za proizvođače, ali i garantira promidžbu ulja na svjetskom nivou

Šampionsko maslinovo ulje ne nastaje od danas do sutra. Ono se stvara godinama. O cijelom procesu potrebno je razmišljati cijelu maslinarsku  godinu, pa čak i nekoliko godina unaprijed – zavisi kakvo ulje se želi dobiti, ali i kojem je tržištu namijenjeno.

Samo najbolje

Ne smijemo se zadovoljiti osrednjom kvalitetom maslinovog ulja koje je samo ‘dobro’, a ne i izvrsno – pa makar ono bilo samo za obitelj i prijatelje. Upravo takvo maslinovo ulje treba biti najbolje kvalitete. Ako želimo zdravo jesti, često domaću ili ekološki proizvedenu hranu, piti najbolje vino, onda moramo imati i ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete i najboljih svojstava, koje ima i značajan pozitivan utjecaj na naše zdravlje.

Upravo je maslinovo ulje jedna od najzdravijih masnoća koju možemo odabrati. Ali ne bilo koje maslinovo ulje nego samo ekstra djevičansko. U kategoriju djevičanskih maslinovih ulja ubrajaju se ekstra djevičanska i djevičanska maslinova ulja. Razlika između djevičanskog (DMU) i ekstra djevičanskog maslinova ulja (EDMU) je, osim u graničnim vrijednostima za kemijske parametre (SMK do 0,8% za EDMU; odnosno do 2% za DMU) u tome što EDMU ne smije imati nikakvih negativnih senzorskih svojstava, dok je za DMU dozvoljena prisutnost ‘mana’ u manjem intenzitetu (do medijane 3,5). Maslinova ulja koja se šalju na natjecanja moraju biti isključivo ekstra djevičanska.

Je li dovoljno da maslinovo ulje bude ekstra djevičansko ako ga odlučite slati na natjecanja – ne, nije dovoljno nego je to osnovni preduvjet. U moru izvrsnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja samo posebna imaju ulaznicu na svjetsku scenu najboljih maslinovih ulja. To su harmonična ulja, izraženog svježeg voćnog mirisa i okusa, usklađene gorčine i pikantnosti.  Konkurencija takvih ulja je sve veća iz godine u godinu.

 

Više u novom broju Maslinara, br. 60.

Previous slide
Next slide