Proljetna rezidba može pomoći, ali i odmoći maslinama

Vrijeme je proljetne rezidbe, pa donosimo savjete o ovoj mjeri u masliniku kojom se može nekim sortama pomoći, a nekima i odmoći

Rezidba treba biti obavljena između kraja zime i cvjetanja. Rezanje potiče metabolizam i rast, što biljno tkivo čini osjetljivim na ozljede nastale pod utjecajem hladnoće. U područjima s blagom klimom, u kojima nema proljetnih mrazova, s rezidbom se može početi zimi.

Riskantna rezidba

Radi racionalnog iskorištavanja radne snage, koja je na gospodarstvu i zbog drugih kultura, rezidba se može započeti i ranije, međutim, rezidba prije otvaranja pupova je riskantna u područjima s hladnom klimom zbog mogućeg mraza koji može oštetiti ostala biljna tkiva i odgoditi zacjeljivanje rana.
Prednost je rezidbe nakon otvaranja u tome što je čak i neiskusan rezač u stanju procijeniti broj cvjetova i potencijalni prirod odstranjen rezidbom, dok se cvatni pupovi ne mogu makroskopski (okom) razlikovati od vegetativnih pupova za vrijeme ili prije bubrenja pupova. Odgađanje rezidbe sve od pojave cvatova pogodno je u malim maslinicima; u velikim nasadima, u kojima rezidba traje dulje vrijeme, rezidbu koja je počela neposredno prije pojave cvatova bilo bi teško provesti. Rezidba se ne smije odgađati do poslije pune cvatnje, jer se tada odstranjuju tkiva u koja su već premještena hraniva i zalihe ugljikohidrata, što može dovesti do gubitka resursa biljke. Kasna rezidba neće oštetiti biljku, ali može značajno umanjiti sezonski vegetativni rast.

Foto: Pixabay

Ulomak teksta iz časopisa Maslinar br. 80. Novi časopis Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

 

Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket

Previous slide
Next slide