Maričićevi zlatni savjeti

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Naš maslinarski povjesničar Željko Krnčević priredio je zapise učitelja poljodjelstva Marka Maričića, namijenjene maslinarima prije stotinu godina.

U svom tom razmišljanju o sadašnjosti, naravno da nam je u ovom dijelu našega Maslinara napisati koju riječ i o onome što se događalo u bližoj i daljoj maslinarskoj prošlosti. Tako ćemo i u ovom broju otići, ovaj put jedno stoljeće unatrag i ćirnuti malo u ona maslinarska doba. Stotinu punih godina u kojima se izdogađalo svega i svačega. Čitajući mnoge podatke na kraju ipak shvatimo da se jednostavno sve ponavlja. I skrb o maslini, i njezina popularnost i znanstvena joj posvećenost, i načini obrade, i zaštita od štetnika… i tako od pamtivijeka.

Pišem ovo jer su mi napokon (iako već odavno zahvaljujući šjor Sinaju za njih znam), došli članci objavljeni u Šumarskom listu objavljeni kroz godinu 1914. u nekoliko brojeva. Autora gospodina Marka Maričića, učitelja poljodjelstva u Korčuli.    Cilj mu je bio popularizirati maslinarstvo tako da uz vinogradarstvo prevlada na cijelom primorju. Pisao je tako o svim maslinarskim temama koje i dan danas interesiraju sve maslinare – o botaničkim karakteristikama, o gnojidbi, o rasplođivanju, o sadnji i obrađivanju, o “klaštrenju”, o tada poznatim vrstama maslina, o alatima koje treba upotrebljavati, o bolestima i štetnicima masline i o mnogo čemu još.

 

Više u časopisu Maslinar, lipanj 2015.

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!