Maričićevi zlatni savjeti

Naš maslinarski povjesničar Željko Krnčević priredio je zapise učitelja poljodjelstva Marka Maričića, namijenjene maslinarima prije stotinu godina.

U svom tom razmišljanju o sadašnjosti, naravno da nam je u ovom dijelu našega Maslinara napisati koju riječ i o onome što se događalo u bližoj i daljoj maslinarskoj prošlosti. Tako ćemo i u ovom broju otići, ovaj put jedno stoljeće unatrag i ćirnuti malo u ona maslinarska doba. Stotinu punih godina u kojima se izdogađalo svega i svačega. Čitajući mnoge podatke na kraju ipak shvatimo da se jednostavno sve ponavlja. I skrb o maslini, i njezina popularnost i znanstvena joj posvećenost, i načini obrade, i zaštita od štetnika… i tako od pamtivijeka.

Pišem ovo jer su mi napokon (iako već odavno zahvaljujući šjor Sinaju za njih znam), došli članci objavljeni u Šumarskom listu objavljeni kroz godinu 1914. u nekoliko brojeva. Autora gospodina Marka Maričića, učitelja poljodjelstva u Korčuli.    Cilj mu je bio popularizirati maslinarstvo tako da uz vinogradarstvo prevlada na cijelom primorju. Pisao je tako o svim maslinarskim temama koje i dan danas interesiraju sve maslinare – o botaničkim karakteristikama, o gnojidbi, o rasplođivanju, o sadnji i obrađivanju, o “klaštrenju”, o tada poznatim vrstama maslina, o alatima koje treba upotrebljavati, o bolestima i štetnicima masline i o mnogo čemu još.

 

Više u časopisu Maslinar, lipanj 2015.

 

Previous slide
Next slide