Maslinarenje | Zemlja vraća koliko u nju uložimo

Kolumnist Maslinara Sinaj Bulimbašić uz Svjetski dan tla ukazuju na važnost bogate i zdrave zemlje u maslinicima

Za proizvodnju jednog kvadratnog centimetra zdravog i plodnog tla u masliniku, potrebno je ekološkim i savjesnim postupanjem tisuću godina, a samo godinu dana nesavjesnim i neodgovornim radom u masliniku treba nam da to bogatstvo tla uništimo.

Hranjive tvari

Hranjive tvari u zdravom tlu čuvaju ne samo poljoprivredne površine, već i našu kulturu krajolika, ekonomske i socijalne vrijednosti našeg društva, čuvaju nas od prirodnih nepogoda, kao što su suša i poplave. Plodno tlo pruža nam bitne ekološke, ekonomske i socijalne koristi, kao što su hrana, voda, bioraznolikost, održavanje ciklusa hranjivih tvari, smanjenje onečišćenja i sveukupan utjecaj na klimu.

Degradacija tla u masliniku, korištenjem mnogih i raznoraznih kemijskih preparata, uzrokuje smanjenje organske tvari u tlu, zbijanje zemlje, onečišćenje teškim metalima i drugim onečišćivačima i slične aktivnosti izazvane suvremenim radom u maslinicima i načinom života koji živimo. Osim toga zemlja postaje sve slanija, mijenja se Ph faktor, a ekološko stanje tala i njihov proizvodni kapacitet uvelike se smanjuje.

Pogrešnim aktivnostima u masliniku, vjerujući da ćemo dobiti više ploda a samim tim i veći randman ulja, brzo i sistematski uništavamo sve ono što su nam preci i priroda ostavili u nasljedstvo. Sistematski uništavamo biološku raznolikost i povećanje prinosa i svake godine sve više i više gubimo umjesto da više dobivamo.

Poznata nam je ona stara težačka „proverba“ koja nas uči da nam zemlja vraća onoliko koliko u nju uložimo i koliko o njoj brinemo, a loš urod iz godine u godinu, s kojim se svakodnevno susrećemo, ne samo u maslinarstvu, nego i u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, dokaz su, da se o zemlji vrlo malo brinemo.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana tla je: Očuvajmo tlo živim i zaštitimo bioraznolikost tla, smanjenjem upotrebe pesticida, povećanjem udjela ekološkog uzgoja maslina, očuvanjem plodnosti tla, oporavkom degradiranih ekosustava.

Mala poljoprivreda

U ovoj krizi i bolesti, mala poljoprivreda na obiteljskim gospodarstvima ukazala je na važnost očuvanja malih poljoprivrednih proizvođača iz čijih vrtova, maslinika i voćnjaka proizvodimo najkvalitetniju domaću hranu. Zdravu i sigurnu hranu proizvodimo iz zdravog tla bogatog mikroorganizmima i čistim od pesticida.

Iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide