Maslinin medič isušuje maslinu, a prirodni neprijatelj mu je bubamara

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Smatramo ga trećim štetnikom po redu u maslinicima, drugi naziv za ovoga štetnika je maslinina grbava uš, a zaraza može biti od jedne grane na jednom stablu masline, pa sve do cijelog maslinika.

Medič je ima dobio po obilnom izlučivanju medne rose, inače osim masline napada i agrume na koju se naseljavaju razne gljivice, a koje su uzročnici čađavice. Medič prezimi kao ličinka, a već u lipnju ženka položi i do 2000 jaja na mjestu koja nisu osunčan, a nakon što izađu iz štita – oklopa, prelaze na grane gdje ostaju do prelaska u drugi stupanj za što im je potrebna temperatura od 20 do 25°C i visoka relativna vlažnost. Uslijed sisanja sokova s grane masline na kojoj se nalaze svi razvojni oblici maslinina mediča, pojavljuje se čađavica i grančice se osuše.

Prva zaštitna mjera u suzbijanju maslinina mediča je oštra i jaka rezidba, kako bismo prozračili krošnju i izbjegli sadnju maslinika u docima s obilatom gnojidbom i navodnjavanjem, a poznato nam je da je najveći prirodni neprijatelj bubamara.

Daljnje sprječavanje razvoja mediča jest prskanjem stabala tijekom zime s mineralnim uljima, bakrenim preparatima, te poticanje prirodnog uzgoja korisnih kukaca – parazitoida.

 

Iz knjige Ekološki uzgoj maslina

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!