Maslinin moljac šteti cvijetu, plodu i listu masline

Ovaj je štetnik poznat još od davnina, a zadavao je mnoge brige i starim Grcima i Rimljanima, a i danas je još uvijek prisutan u svim svjetskim maslinicima pa tako i u hrvatskim maslinicima od Istre do Konavala. Ipak je najprisutniji u Dalmaciji, gdje je jedan od glavnih štetnika masline, a tijekom godine može reproducirati tri generacije, a pretpostavka je pravilnom i pravovremenom suzbijanju isključivo pozorno praćenje pojave odraslih leptira u našim maslinicima.

Prva generacija gusjenica razvija se neposredno pred cvatnju i na cvjetnim vjenčićima masline kada „pobrsti“ i do pedeset posto cvjetova. U cvijetu maslinov moljac počinje polagati jajašca i čim gusjenica iziđe iz jaja počinje stvarati štete na cvjetovima. Druga se generacija razvija u mladim plodovima veličine zrna pšenice, koja jajašca polaže na čaškama plodića, a gusjenica se ubušuje u plod masline i smješta između sjemenke i koštice, a kad pojede košticu izlazi van iz plodića, a plod otpada na tlo. Treća se generacija gusjenice maslinina moljca reproducira na listovima masline.

Maslina se prvi put štiti protiv gusjenica cvjetne generacije početkom cvatnje Bacillus thuringienssis (B.t.) ili „neem“ pripravaka čime se stvara pretpostavka da će velik broj štetnika konzumirati štetne pripravke, a preporuča se i korištenje pripravaka Baturad i biobit. Ako ćete pak koristiti piretrin, započnite desetak dana prije cvatnje. Druga generacija suzbija se insekticidom piretrinom kada je plod masline veličine zrna pšenice. Moguće ga je suzbiti i s lovkama tipa FUNNEL i TRAP TEST-M, žutim ljepljivim pločama uz dodatak feromonske ampule. I tu će učinak biti slab ako se u blizini vaših maslinika nalaze zapušteni ili loše održavani maslinici ili pak oni koji se uzgajaju na tradicionalan – konvencionalni način koristeći se za zaštitu prekomjernim količinama kemijskih sredstava. Isto tako, napad maslinina moljca bit će manji ili slabijeg intenziteta ukoliko ne koristimo velike količine dušičnih gnojiva.

Iz knjige Ekološki uzgoj maslina

Previous slide
Next slide