Maslinova muha za početnike

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac predstavlja najvažnijeg štetnika masline – maslinovu muhu

Maslinova muha (bactrocera oleae gmel.) je štetnik masline koji je stalno, permanentno prisutan u maslinicima duž naše obale i na otocima.

Odrasli kukac odlaže jaja (vrši ovipoziciju) u plod masline, a iz jaja se razvija ličinka (crv) koji, hraneći se mesom ploda, buši hodnike. U ovim
hodnicima ličinka ostavlja svoj izmet te se u plodu kukulji, a kroz izlaznu rupu iz ploda izlazi odrasli kukac (imago).

Jedna ličinka

Odrasla ženka može izleći od 200 do 500 jaja i tijekom ljeta živi 50 – 80 dana. U napadnutom plodu obično se nalazi jedna ličinka, a u plodovima osjetljivijih sorata često se mogu naći i dvije ličinke u plodu. Za odlaganje jaja (ovipoziciju) ženka prefeira sorte s nižim udjelom fenola, i u njih najprije odlaže jaja, poput domaćih sorata Oblicu i Bužu, a od introduciranih Santa Catarinu i Ascolanu Teneru, no u godinama kada je populacija ovog štetnika veća odlaganje jaja vrši i u plodove ostalih sorata.

Maslinova muha najčešće ima do 3 generacije tijekom vegetacijske sezone masline, a ukoliko su povoljne vremenske prilike, odnosno viša vlažnost i temperatura zraka broj generacija može biti i viši prema nekim autorima do 5 generacija. Ličinka posljednje generacije se kukulji u plodu, odnosno nakon prirodnog otpadanja plodova sa stabla u tlu, gdje prezimi. Početkom ili sredinom ljeta, ovisno o vremenskim prilikama, iz kukuljice izlazi odrasli kukac te započinje let 1. generacije maslinine muhe.

Ulomak iz teksta objavljenog u 65. broju časopisa Maslinar

Previous slide
Next slide