MASLINOVO JE DOBRO I ZA CRIJEVA

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dr.sc. Tea Bilušić iznosi najnovije znanstvene spoznaje o koristi mediteranske prehrane na crijevnu mikrofloru i očuvanje zdravlja.

Probavni sustav predstavlja važnu liniju obrane organizma od utjecaja nepoželjnih faktora iz okoliša. Na njegovu optimalnu funkciju uvelike utječe način prehrane. Prema današnjim znanstvenim spoznajama, probavni sustav čovjeka sastoji se od oko 1014 mikroorganizama, od kojih su većina bakterije koje su s domaćinom razvile simbiotski odnos.

U svojoj knjizi Fermentirana mlijeka, dr. Dubravka Samaržija navodi podatak da mikrobna zajednica ili kako se još naziva mikrobiota u probavnom sustavu čovjeka sadrži više od 1000, a prema nekim pretpostavkama i do 10.000 različitih vrsta. Smatra se da je do sada opisano više od 1800 rodova i više od 300 različitih mikrobnih vrsta. Iz navedenog proizlazi da je broj bakterija barem 10 puta veći od broja stanica u ljudskom organizmu! Ukupan genom svih bakterija probavnog sustava sadrži više od 5 milijuna gena, što je za dva reda veličine više od ukupnog broja čovjekovih gena! Faktori koji najviše utječu na stabilnost i raznolikost crijevne mikroflore su prehrana, okoliš, genetika, životna dob, bolest i antimikrobna terapija.
Dobro je poznato da je Mediteranska prehrana, koja je 2013. upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine, je od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priznata kao tzv. zlatni standard pravilne prehrane. Pozitivni učinci Mediteranske prehrane na očuvanje zdravlja čovjeka mogu se ukratko svesti na sljedeće stavke: svakodnevan unos sezonskog voća i povrća kao izvora biološki aktivnih spojeva, vitamina, minerala i biljnih vlakana, unos maslinovog ulja kao važnog izvora mononezasićene masne kiseline (oleinska kiselina) i fenolnih spojeva, unos crnog vina kao izvora biološki aktivnih spojeva (resveratrola, plavo-ljubičastih pigmenata antocijana), nizak glikemijski indeks ovog režima prehrane, što je posebno važno u prevenciji od inzulinske rezistencije i razvoja dijabetesa tipa 2.

Više u časopisu Maslinar broj 57, travanj 2019.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!