Maslinovo pomaže i kod Parkinsonove bolesti

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dr.sc. Tea Bilušić ističe kako je svakodnevan unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja važan u očuvanju zdravstvene ravnoteže te u prevenciji neuroloških i drugih oboljenja.

Prema podacima uglednog znanstvenog časopisa Lancet, neurološki poremećaji u suvremenom društvu predstavljaju rastući problem. Taj podatak najbolje potvrđuje statistika prema kojoj je broj oboljelih u svijetu od npr. Parkinsonove bolesti godine 1990. iznosio 2,5 milijuna ljudi, dok se godine 2016. broj oboljelih povećao na 6,1 milijun. U tom pogledu se smatra  da je Parkinsonova bolest neurološka bolest s najvećom stopom porasta u svijetu. Taj porast ne povezuje se samo s globalnim porastom starije populacije u svijetu već se pripisuje i utjecajima okolišnih faktora među koje spada i način prehrane. Između broja oboljelih u muškoj i ženskoj populaciji nema bitnije razlike.

Najviše u Hrvatskoj

Najveća stopa oboljelih zahvaća sljedeće dijelove svijeta: Australiju, zemlje Perzijskog zaljeva, Indiju, Kinu, Rusiju i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, zemlje istočne Europe i Hrvatsku. Simptomi karakteristični za Parkinsonovu bolest mogu se pojaviti puno prije nego se bolest jasno detektira, a mogu se odnositi npr. na tek blago drhtanje samo jedne ruke. Generalno je tremor (nekontrolirano drhtanje dijelova tijela) glavni simptom od kojeg polaze sumnje na pojavu ovog oboljenja i taj tremor s vremenom postaje sve više izražen, pokreti se usporavaju, govor je otežan. Bolest nema lijeka, ali se koristi terapija u cilju usporavanja napretka bolesti. Suvremena znanost za uzroke nastanka ove bolesti navodi kombinaciju genetske predispozicije tj. određene genske mutacije i utjecaj okolišnih faktora. Znanstvena istraživanja su otkrila da se u mozgu oboljelih od ove bolesti javljaju mnoge promjene, premda se njihovi detaljni mehanizmi još uvijek nedovoljno poznaju.

 

Više u novom broju Maslinara, br. 60.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!